Patrik Karlsson är, förutom deltidsbrandman i Kinda, även facklig representant för Brandmännens riksförbund (BRF) samt skyddsombud.
– Majoriteten av oss brandmän vill inte gå med i RTÖG, faktiskt har ingen brandman sagt att man är för ett medlemskap. Jag har haft möten med brandmännen i både Rimforsa, Kisa och Horn, säger han.
Vilka är de största anledningarna till att du, och de andra brandmännen, inte vill gå med i RTÖG?
– En anledning är att vi skulle få sänkt lön. Vi har några lokala tillägg och RTÖG har sagt att de troligtvis skulle försvinna. Det rör sig om en sänkning på kanske tio procent av vår beredskapsersättning.
Patrik Karlsson fortsätter:
– Sedan tycker vi att vi redan har en bra räddningstjänst med lokal närvaro. Vi brandmän har stor delaktighet i verksamheten med samverkansgrupper, täta möten och bra möjligheter att påverka. Vi är rädda att det inte kommer fungera lika bra om vi går med i ett förbund. Det blir en oro.
Nu hoppas han att kommunfullmäktige, som har det sista ordet i ärendet, ska fastslå kommunstyrelsens beslut.
Thomas Blixt, räddningschef i Kinda kommun, hoppas på samma sak. Men allra mest hoppas han att politikerna är eniga.
– Om det blir en kraftig politisk oenighet så är det väl inte speciellt bra att hoppa på något tåg mot förbundet, tänker jag. Man bör väl vara eniga, säger han.
Känner du någon oro inför kommunfullmäktiges beslut?
– Det är ett politiskt beslut som ska tas och det enda som jag kan vara orolig för är om det inte finns någon tydlig enighet i politiken.
Så det viktigaste är att politikerna är eniga?
– Ja, det måste jag väl säga. Sedan kan ju jag ha åsikter om vilket håll som de bör gå åt, men det är ändå de som ska ta ett beslut.
Och det håll som du önskar gå åt, det är inte mot RTÖG?
– Nej, jag ser gärna att man jobbar på ett annat sätt. Det är absolut min viljeriktning och det finns goda exempel på hur bra det kan bli.
Thomas Blixt önskar att räddningstjänsten i Kinda ska få jobba nära de kommunala förvaltningarna och näringslivet i Kinda även fortsatt. Att gå med i RTÖG kan sätta stopp för det, tror han.
– Vi tror att det blir svårare för förbundet i RTÖG att ta sig till Kinda och möta upp kommunens förvaltningar och näringsliv. Vi som jobbar på räddningstjänsten nu både bor och lever här. Vi vill värna om närheten.