Bondgården där alla kan arbeta

Alldeles vid sjön, på en liten höjd i det böljande landskapet norr om Kisa ligger Mjölkviks gård. Här arbetar ett tjugotal personer med funktionsvariation.

"Alla är välkomna. Vi bjuder på kaffe och tårta. Sedan får man gärna köpa plantor och växter eller en liten blomlåda", säger Britt-Marie Lennman om Öppet hus.

"Alla är välkomna. Vi bjuder på kaffe och tårta. Sedan får man gärna köpa plantor och växter eller en liten blomlåda", säger Britt-Marie Lennman om Öppet hus.

Foto: Lotta Hofström

Kinda2018-05-08 09:30

En slingrig grusväg leder fram till Mjölkviks gård.

– Man kan vara lite mer sig själv här ute. Man går hand i hand med moder natur, säger Ace Liljeblad som pendlar från Linköping för att ha daglig verksamhet på gården.

När Corren besöker har han och Britt-Marie Lennman precis avslutat dagens arbete med tomatplantorna i växthuset. De är alldeles rosiga i ansiktet.

– Vi svettades i 40 grader, säger Britt-Marie Lennman och skrattar.

Hon är arbetsterapeut och har drivit Agri omsorg sedan 2008. Företaget tar emot 52 arbetstagare på de tre gårdarna Mjölkvik, Lillvalla och Stora Gåra. Arbetsuppgifterna inom djurskötsel, odling och snickeri är varierande och anpassade efter varje person. Någon kanske är mer intresserad av hästar, någon annan av växter.

– Vårt mål, vår ledstjärna är trygghet, delaktighet och arbetsglädje. Man ska känna att det är gott på jobbet, säger hon.

För Ace Liljeblad är arbetet en språngbräda för att komma ut i arbetslivet.

– Man får de rätta erfarenheten om man vill jobba med djur, odling och sådant, säger han och guidar i ladugården där det bland annat finns nyfödda lamm, vaktlar och pyttepyttesmå vaktelägg.

Jonny Andersson har arbetat på gården sedan starten för tio år sedan.

– När jag kommer hit brukar jag vara i "Snicken". Där gör man till exempel pallar, fågelholkar, insektshotell och blomlådor, säger han.

I samband med sitt tioårsjubileum bjuder Agri omsorg in till Öppet hus på onsdag mellan 13 och 18. Då kan man bland annat köpa grejer från Snicken.

– Alla är välkomna. Vi bjuder på kaffe och tårta. Sedan får man gärna köpa plantor och växter eller en liten blomlåda, säger Britt-Marie Lennman.

Förberedelserna inför Öppet hus har lett till lite extra arbete under de senaste dagarna. På självaste dagen ska Jonny Andersson styra med fikat, se till att kaffe och sådant finns.

– Det är mycket jobb före Öppet hus. Men läget är under kontroll, försäkrar Jonny Andersson.

– Vi har kört med dammsugaren i Snicken, lägger han till.

Det glada gänget på Mjölkviks gård tycker naturligtvis att arbetsplatsen ska se extra fin ut när besökarna kommer. Tidigare har runt 80 personer dykt upp på Öppet hus men det soliga vädret kanske lockar ännu fler den här gången.

Under Öppet hus ska Gustav Palm vara parkeringsvakt. Ett passande jobb för en traktor- och maskinentusiast.

– Det bästa med arbetet är kompisarna. Och traktorer, maskiner, kossor och alla djur, säger han.

Närheten till naturen och att slippa stressen i stan är fördelar med att jobba ute på landet, tycker gänget på Mjölkviks gård. Den friska luften är en annan trivselkomponent.

– När man bor själv i en lägenhet i Linköping och får komma ut hit - det är en helt annan luft, säger Jonny Andersson.

De som jobbar på gården räds inte att vara utomhus.

– Det är kallt på vintern och regnigt ibland men då tar vi på oss varma kläder, säger Britt-Marie Lennman.

Arbetsuppgifterna påverkas av årstiderna.

– På hösten plockar vi svamp, kokar marmelad och lägger in gurka.

Viktigt i arbetet är att ge beröm till varandra.

– Vi ger varandra glada tillrop, säger "vad bra du gjorde det". Men sedan kan vi bli lite sura på varandra. Så är det ju på alla arbetsplatser. Men då sitter vi på altanen och reder ut saker direkt, säger Britt-Marie Lennman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om