Beslutet i nämnden – nej till inträde i RTÖG

Räddningstjänsten ska stanna i egen regi. Det var det beslut som fattades av en oenig samhällsbyggnadsnämnd på tisdagen. Men än är frågan inte avgjord – först ska den gå igenom kommunstyrelsen innan den når kommunfullmäktige.

Mikael Österling (L) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden medan Hans Måhagen (S) är vice ordförande.

Mikael Österling (L) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden medan Hans Måhagen (S) är vice ordförande.

Foto: Kollage: Arkiv

Kinda2022-03-01 16:57

På tisdagen sammanträdde samhällsbyggnadsnämnden i Kinda kommun. En av frågorna som nådde dagordningen gällde en utredning om huruvida Kinda ska ansluta sig till kommunalförbundet RTÖG, Räddningstjänsten Östra Götaland, eller inte.

Det är inte första gången som frågan når samhällsbyggnadsnämndens bord. Under nämndens förra möte lyftes ärendet men återremitterades till förvaltningen. När frågan på nytt nådde politikerna fanns det nu två förslag att ta ställning till.

– Det var en ganska lång diskussion på nämnden i dag. Det föreslogs både bordläggning av ärendet och det föreslogs två yrkanden på två alternativa spår. Det ena yrkandet kom från min sida och det andra yrkandet kom från Hans Måhagen (S), vice ordförande, säger Mikael Österling (L), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

undefined
Mikael Österling (L) är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Mikael Österling (L) säger att hans förslag var att följa den första att-satsen i tjänsteskrivelsen och teckna en avsiktsförklaring om att gå med i RTÖG. Hans Måhagens (S) förslag handlade i sin tur om att räddningstjänsten ska stanna i kommunens regi.

Efter en omröstning visade det sig att det förslag som fått störst stöd var oppositionens förslag om att räddningstjänsten ska stanna i kommunens regi. 

Ärendet är inte avgjort utan ska vandra vidare till kommunstyrelsen och så småningom kommunfullmäktige, som har det sista ordet.

Hans Måhagen (S) säger att Socialdemokraterna tidigare fattat beslut på ett medlemsmöte om att rösta mot ett inträde i RTÖG.

Vilka fördelar ser ni med att ha kvar räddningstjänsten i egen regi?

– Det är framför allt att vi behåller kontrollen och rådigheten över räddningstjänstverksamheten. Det finns också en viss farhåga att insatserna kommer att ta längre tid om det ska komma folk från Linköping, säger Hans Måhagen (S).

undefined
Hans Måhagen (S) är vice ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Ett annat argument mot ett inträde är att deltidsbrandmännen kan få försämrade villkor, som sänkt ersättning, vid ett inträde. Det beror på att lokala avtal skulle sägas upp då.

– Det lokala avtalet ger mer ersättning till deltidsbrandmännen än vad deltidsbrandmännen i RTÖG har, säger Hans Måhagen (S).

Hur kändes det att ni vann i dag?

– Det är väl alltid trevligt när ens förslag får majoritet, säger han och fortsätter.

– Men återigen. Det här är ju inte färdigt på något sätt. Det kan bli annorlunda när vi kommer till kommunfullmäktige.

Enligt Måhagen fick hans förslag stöd från V, MP och SD. Även LPO meddelar att de står bakom S förslag.

Erik Andersson (V) sitter inte med i nämnden men uttalade sig om frågan dagen innan beslutet.

– Rent generellt ser vi positivt på att samarbeta med andra kommuner. Men när vi pratar om RTÖG pratar vi om ett kommunalförbund, säger han.

Enligt Erik Andersson finns det en risk att man flyttar beslutsfattandet från kommunens politiker till RTÖG vid ett inträde.

– Det kan bli enkelt för oss politiker att skylla på kommunalförbundet om de fattar beslut som är obekväma, säger han.

Delar av oppositionen har tidigare riktat kritik mot hur de styrande partierna hanterat ärendet. En av invändningarna är att det har gått för snabbt. Det är en bild som Mikael Österling (L) inte känner igen sig i.

– Det har varit uppe på fullmäktiges bord om att initiera den här utredningen om ett inträde i RTÖG. Därför har jag svårt att se de här anklagelserna om att det går för fort eller att det är en odemokratisk process eller motsvarande, säger han.

Det här är RTÖG

RTÖG, Räddningstjänsten Östra Götaland, är ett förbund som bildades 2010. Fem kommuner i Östergötland är i dag anslutna till förbundet. De kommunerna är Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg.

Räddningstjänsten i Kinda samverkar i dag med RTÖG.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!