– Jag känner till enskilda boenden i länet som har haft uppemot 50 procent av brukarna smittade så min spontana bedömning, utan någon vetenskaplig genomgång, är att Kindas siffror ser ganska bra ut med tanke på de bekymmer som coronaviruset har lett till, konstaterar Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
Det är efter en formell begäran från oss på tidningen som Kindas vård- och omsorgsförvaltning nu väljer att offentliggöra hur omfattande coronasmittan har varit inom verksamheterna. Inom de särskilda boendeformerna, alltså äldreomsorgen och LSS-verksamheten, är antalet bekräftade fall 20 stycken. Inom så kallat ordinärt boende, bland annat hemtjänst, är fallen endast två till antalet. Senast en Kindabrukare bekräftades smittad av covid-19 var den 13:e maj.
– Vi drabbades av smitta tidigt och har jobbat väldigt kraftfullt med alla tänkbara åtgärder som har gått att sätta in. Det har gett resultat, vi har kunnat stoppa smittan relativt fort, men med det sagt är pandemin inte på något sätt över, förklarar Eva Hulth, områdeschef för äldreomsorgen i Kinda.
Hur kommer det sig att ni redogör för smittans omfattning först nu?
– Utifrån den förfrågan som nu har gjorts och den utveckling som varit kan vi lägga oss på den här nivån för att beskriva smittan. Vi är givetvis angelägna om att det inte ska gå att spåra enskilda individer men vi är också angelägna om att följa offentlighetsprincipen. Den här frågan har prövats rättsligt och där är vi följsamma.
Kan ni även redogöra för de enskilda boendena och antalet dödsfall totalt?
– Vi kommer inte att definiera nivån för enskilda boenden och antalet dödsfall får vi ta ytterligare ställning till. Enligt Socialstyrelsens statistik har åtta personer avlidit i Kinda - då sett över hela samhället.
Enligt Socialstyrelsens statistik från den 21:e juli har 751 personer som är 70 år eller äldre bekräftats smittade av covid-19 i Östergötland - av dessa bodde 263 stycken på särskilda boenden.
– De kommuner som drabbades i början, Kinda exempelvis, fick en besvärligare situation än de övriga. Man var nog inte helt säker på sina rutiner och tillgången till skyddsutrustning var inte heller självklar. Under pandemins gång har vi hunnit prata om smittan, fått ut kunskap och lärt oss hur den ska hanteras, avslutar Britt Åkerlind.