"Alla ska kunna vara med"

Arrangemanget ”Barnens Valö” slog besöksrekord under lördagen. Cirka 1000 personer intog ön för att delta i roliga aktiviteter för tredje året i rad.

Foto: Per Svensson Borrud PellesPhoto

KINDA2016-07-23 20:01

Videon är inte längre tillgänglig

Lördag och lunchtid på Valö. Solen bränner huden och björkarnas löv rör sig knappt. Kön till caféet uppe på berget stäcker sig lång. I kön står två pojkar klädda i badshorts och foppatofflor. Håret är fuktigt och de skojbråkar med en uppblåsbar badboll medan deras mamma tjatar om vikten av att använda solkräm.

– Vill ni ha en glass också?

Pojkarna svarar ja. Det doftar pommes och varma popcorn. Servitriser balanserar hamburgare på brickor, torkar svetten ur pannan, viftar bort envisa getingar.

Skogarna omkring den grönglittrande sjön Björkern, där barn hoppar från en brygga och sysslar med vattenlekar som waterballz, tubeåkning och vattenskidor, är lummiga. Nedanför caféet spelas Astrid Lindgren-sånger på dansbanan, barn väntar på sin tur vid fiskdammen, att få brottas iklädda sumobrottardräkter, hoppa på hoppborgen, rida på ponnys, få till en ansiktsmålning eller klättra upp i brandbilen. Snart är det dags för Kisa-trollkarlen Andreas Sebring att uppträda. Dagen avslutas med en jättelik pannkaksbuffé full med strössel, sylt och grädde.

Initiativtagarna och arrangörerna till ”Barnens Valö” är Lovisa Monell och Pär Johansson, som nuförtiden inte bara jobbar ihop utan också är ihop. Och de träffades för första gången, för ganska exakt tre år sedan, vid dansbanan under flaggstången då Lovisa jobbade som reporter och intervjuade Pär. Nu står de vid chokladhjulet intill dansbanan, hejar glatt på funktionärer och berättar om tanken med ”Barnens Valö”.

– Entrén kostar 20 kronor och allt här är gratis. Vårt mål är att alla ska kunna vara med, även stora familjer som kanske inte har det jättegott ekonomiskt ställt, säger Pär som har vuxit upp i Björkfors och minns sin barndoms somrar på Valö.

– Mina släktingar har byggt upp festplatsen som i år fyller 60. Här gick jag på simskolor och lekte med kompisar. Mitt hjärta finns här, säger Pär.

– Vårt mål är att få hit folk så att de får se hur vackert det är, få folk att vilja komma ut på landet. Vårt långsiktiga mål är att när barnen blir vuxna ska de vilja flytta hit, säger Lovisa.

Så pratar de om hur tråkigt det är att folk lämnar bygden och hur ledsna de är över att landsbygdens skola har lagts ner. De hoppas kunna vända den negativa utvecklingen.

Hela våren har paret haft fullt upp med att ringa sponsorer från Åtvidaberg och Kinda, båtförare och funktionärer.

– Vi hade aldrig fixat arrangemanget utan dem, säger Lovisa och betonar att alla jobbar i princip ideellt och att vinsten går till Barncancerfonden. Förra året skänktes 10 000 kronor. ”Barnens Valö” ska genomföras även nästa år.

Besöksrekord. Folk från hela länet och även från andra städer besökte Valö.
Besöksrekord. Folk från hela länet och även från andra städer besökte Valö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!