Åtvidaberg tar goda och nära råd av Kinda

Ekologiskt? Närproducerat? Åtvidabergs kommun ligger i startgroparna för en ny kostupphandling och har många frågor. I Kinda kommun finns svar.

Foto:

KINDA/ ÅTVIDABERG2015-04-22 09:16

Ledamöterna i Åtvidabergs barn- och utbildningsutskott börjar tisdagsmorgonen med en resa till Kisa. Målet är Värgårdsskolan och det nya tillagningsköket.

– Varför gå över ån efter vatten?, säger utskottets ordförande Mira Wedenberg (M ) om arbetet att söka och hämta kunskap om lokala kostupphandlingar.

Det finns goda exempel på nära håll. Kinda kommun är ett.

Genom att dela upphandling av kost i flera poster lyckas Kinda kommun bland annat lägga nöt- och viltkött från Kindabygden och fläskkött från Vimmerby på tallrikarna.

Anki Bexell, måltidschef i Kinda kommunen berättar engagerat, medan politiker och tjänstemän från Åtvidaberg serveras ekologiskt kaffe i matsalen på Värgårdsskolan.

Hon tar avstamp i år 2011, då kommunen började jobba tillsammans med ideella föreningen KindaMat kring ett gemensamt önskemål: mer lokal och mer närproducerat mat i kommunen.

– Vi började med att ta ur nötkött ur vår stora upphandling.

Idag kan Anki Bexell peka på en växande andel av lokala livsmedel. Därtill har andelen ekologiskt ökat, för 2014 uppgick det till 27 procent.

Politikerna från Åtvidaberg lyssnar och ställer många frågor. Innebär det extra arbete att dela upp upphandlingar?, undrar Mira Wedenberg.

– Ja, den första gången, men sen vet man vad det innebär och hur man ska ställa förfrågningar.

Ökar kostnaderna med lokalproducerat kött?, frågar Erik Carlsson (M):

– Nej, vi betalar inte så mycket mer för det lokala köttet. Men vi får ut mer av det, det är bättre kvalité.

Kan ni ta in färsk kyckling i köket?, frågar Maria Eklund (S).

– Ja, det är inga problem.

Så fortsätter det innan politikerna får en guidad tur i Värgårdsskolans nya kök, en investering på 14 miljoner kronor som togs i bruk för bara sju veckor sedan. Det gamla mottagningsköket har blivit ett modernt tillagningskök som servar både skolor och äldreomsorg i Kisa och Rimforsa med måltider. Köket leds av Andreas Nyhlén som kommer från restaurangbranschen.

– Vi ser alla som äter som våra kunder, säger han och visar en yrkesstolthet som bygger på goda råvaror, engagerad personal och matlagning från grunden.

– Vi gör till exempel egna pannbiffar och kroppkakor.

Åtvidaberg står inom de närmaste åren inför en ny kostupphandling. Avtalet med Sodexho löper ytterligare två år.

– Vi får den nivå vi betalar för, säger Mira Wedenberg.

Samtliga partier har uttryckt en vilja till mer närproducerat. Studiebesöket i Kisa inspirerar, främst möjligheten att dela upphandlingar.

– Vi kan inte säga i dag att vi ska göra som man gör i Kisa. Vi får hitta en Åtvidabergsmodell och vi fortsätter hämta kunskaper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om