Skördefest med raggmunksfrossa

Samtidigt som ett 20-tal producenter kommer för att sälja sina varor passar hembygdsgården på att öppna upp många av sina byggnader för ett besök.
Samtidigt som ett 20-tal producenter kommer för att sälja sina varor passar hembygdsgården på att öppna upp många av sina byggnader för ett besök.

Grönsaker, ägg, honung och hantverk, och så raggmunk förstås. Vid helgens skördemarknad på hembygdsgården i Kisa kommer Östergötlands landskapsrätt som vanligt stå i fokus.

Kinda kommun 12 september 2019 15:14

– Vi är förberedda på att servera raggmunk till 130 personer, precis som förra året. Vi har köpt in lokala råvaror, åtta kilo fläsk och en massa potatis och mjölk. Vi hoppas på mycket besökare, säger Kindamats Barbro Bragée som tillsammans med Elisabeth Karlsson kommer att ansvara för raggmunkstillverkningen.

Kisa-Västra Eneby hembygdsförening har under många år bjudit in traktens producenter till skördemarknad i mitten av september. I år blir det dessvärre ingen äppelbedömning eller musttillverkning, som var fallet ifjol, men däremot fylls området kring huvudbyggnaden Hovby Slott som vanligt av marknadsstånd.

– Det kommer att komma ett 20-tal producenter och vi tycker att vi har fått till en hyfsad blandning. Det är mycket lokalt, både mat och hantverk, och det är ju något som bara blir mer och mer populärt med åren, konstaterar hembygdsföreningens Bo Ohlsson och Anne Åkerblom som båda hjälper till att arrangera marknaden. 

En del av producenterna som kommer till söndagens marknad är medlemmar i Kindamat, bland annat Göran och Yvonne Nilsson från Stora Hycklinge. Föreningens ordförande Barbro Bragée ser positivt på försäljningstillfället. 

– Vi är lyckliga över alla kanaler vi kan få. Vi är glada över att vi har reko-ringar i både Kisa och Rimforsa, att vi har ett fast försäljningställe i Landets Goda Specerihandel, konstaterar hon. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa