Nya planer för Vråken

Flytta, bygg om, tänk nytt. Och ta vara på den gamla miljön. Förslagen kring kvarteret Vråken kommer från Sofia Fälth, kultursekreterare i Kinda kommun.

Foto: Torbjörn Lindqvist

Kinda kommun2014-12-17 08:00

KISA

– Jag ser Vråken som ett vardagsrum som inte är inrett än, sa Sofia Fälth när hon presenterade sin rapport "Vråken - drömmen om ett annat liv" för kultur- och fritidsnämnden på tisdagseftermiddagen.

Flera delar

Utredningen innehåller delmoment som:

* Om- och tillbyggnad av Röda längan till lokaler för turism, kultur och fritid samt ett nytt emigrant- och migrationsmuseum.

* Upprustning av utemiljön vid Café Columbia och nytt forskarrum inomhus.

* Lekplats med emigration som tema där barn kan göra en utvandrares resa från Sverige till Amerika. Träkonstnär Per Helldorff, Kisa, har ett förslag till utformning som bygger på konstruktioner och detaljer i ek.

"Ett kulturarv"

Syftet är att göra Vråkenområdet mer attraktivt och levande. För Kisabor i alla åldrar. För turister och tillfälliga besökare i samhället.

Inriktningen på migration är självklar för Sofia Fälth.

– Alla orter har ett kulturarv och en stämpel. I Kisa är det emigrationen där Sveriges första emigrantbyrå låg. Det har nationellt intresse och vi har ett ansvar att lyfta fram det.

Möjligheterna är stora.

I kommunens lokalhistoriska arkiv finns tusentals brev från människor som under senare hälften av 1800-talet och början av 1900-talet lämnade trakterna runt Kisa för ett nytt liv i Amerika.

Åt båda håll

Några av alla dessa livsöden vill Sofia Fälth exponera i det nya museet. På ett för besökare lättillgängligt sätt.

– Jag vill att man ska komma riktigt nära människorna som en gång gav sig i väg.

Museet ska även spegla dem som gått den andra vägen. Från krig och förföljelse till ett hopp om en framtid i Sverige och i Kisa.

– Migrationsdelen är därför viktigare än nånsin.

Tio miljoner

Sväljer den politiska ledningen hela paketet handlar det om investeringar på runt tio miljoner kronor fördelat på åren 2015–2018.

Det går också att välja delar av Sofia Fälths förslag.

Kommunalrådet Hans Måhagen (S) säger:

– Jag hoppas verkligen att vi kan göra det här. Vi behöver något genuint som verkligen sticker ut.

– Och ska vi göra något, ska vi göra det ordentligt och inget hafsverk.

I kommunens investeringsplan för 2015 finns redan 500 000 kronor noterade för en omdaning av miljön i kvarteret Vråken.

Ny riktning. Sofia Fälth föreslår att Röda längan byggs om till museum, turistbyrå och lokaler för kultur- och fritidsförvaltningen.
Ny riktning. Sofia Fälth föreslår att Röda längan byggs om till museum, turistbyrå och lokaler för kultur- och fritidsförvaltningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!