Nu ska äldreboendet bli bättre

Medarbetare inom Kinda kommun håller på att utbildas i förbättringsarbete. Nu har personalen på vård- och omsorgsboendet Bergdala gått kursen kallad "Ständiga förbättringar".

Ansvarig. Efter årsskiftet ska Sara Erlingsson hålla kursen även inom hemtjänsten.

Ansvarig. Efter årsskiftet ska Sara Erlingsson hålla kursen även inom hemtjänsten.

Foto: Lotta Hofström

Kinda kommun2017-12-15 06:00

Kisa

Först ut var kommunens alla chefer – och nu har även de 71 tillsvidareanställda på Bergdala gått utbildningen, som är uppdelad i två tillfällen om två dagar. Kursens mål är att ge de anställda verktygen till att skapa bättre arbetsmiljö samt skapa en ökad kvalitet för de boende.

Under de senaste åren har Bergdala kämpat med flera Lex Sarah-anmälningar och missnöjda medarbetare. Verksamhetschefen Cecilia Johansson tycker att utbildningen varit över förväntan.

– Det finns ett stort engagemang och vilja. Utbildningsdagarna handlar om att få grundkunskap men också att göra övningar. Det är inget chefsuppdrag utan vi gör det tillsammans. Personalen medverkar och tar fram förbättringar och prioriterar dem i en ordning, säger hon.

Sara Erlingson är ansvarig för utvecklingsarbetet på Bergdala.

– Det här är en teoretisk utbildning också, då man får lära sig en metod att arbeta efter. Det kan vara lite svårt i början. Vi pratar om "Påverkancirkeln" som handlar om vad jag kan förändra och påverka och vad jag faktiskt inte kan påverka, säger hon.

En del av kursen handlar om ekonomi och politiska förutsättningar. Kunskap om sådant behövs för att personalen ska känna sig som en del av ett sammanhang. En annan del handlar om att studera händelser som vanligtvis sker under en arbetsdag.

– Vi bestämde att titta på processerna att en pensionär får duscha och att ringa in en vikarie. Vi frågar: Hur gör vi? Och ser vilka moment som kedjan av händelser innehåller, förklarar hon.

Det går till så att varje moment i kedjan av händelser skrivs ut på en post it-lapp. Sedan sätts rosa lappar över moment där man identifierar problem. Dessa problem blir till förbättringsförslag som får handlingsplaner för genomförande.

Redan efter första utbildningsdagen började förbättringar att märkas på boendet.

– Jag tycker om förändring och vill utvecklas hela tiden, så att få verktygen att kunna utvecklas och hitta nya vägar är mycket viktigt. Det är mycket gamla rutiner som sitter i väggarna, säger Andreas Häll som arbetar på Bergdala.

Han upplever att lärdomarna från kursen leder till mer tid med de boende.

– Och det är det viktiga! Att städa, baka eller stryka kan till exempel göras till en aktivitet med de boende så att vi får en kvalitativ tid med dem hela tiden, säger han.

Bergdala. "Utbildningsdagarna handlar om att få grundkunskap men också att göra övningar".
Bergdala. "Utbildningsdagarna handlar om att få grundkunskap men också att göra övningar".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!