När lampan lyser rött är butikens maxgräns nådd

De nya föreskrifterna som kom med pandemilagen gör att butiker måste sätta en maxgräns på kunder. På skoaffären i Kisa lyser en grön lampa när det är okej att komma in.

När Lars Sandström lampa lyser grönt så är det ok att gå in i butiken.

När Lars Sandström lampa lyser grönt så är det ok att gå in i butiken.

Foto: Carl Holmqvist

Kinda kommun2021-01-13 17:30

När vi besöker Skon vid bron i Kisa så möts vi av en skylt som säger max fem personer. Vid ingången lyser en lampa grönt och visar att det är okej att gå in. 

– Blir vi fem personer så gör vi såhär, säger butiksägaren Lars "Lasse" Sandstöm, trycker på sin mobil och lampan börjar lysa rött.

Sandström har räknat ut att den fria ytan på entréplanet är 52 kvadratmeter. Därav har han satt maxgränsen på fem personer eftersom butikerna får ta in en kund per tio kvadratmeter.

– Det är bra med riktlinjer, det säger inte handeln något om, det tycker vi är bra. Däremot slår det väldigt trubbigt, för om det kommer in en familj med tre barn för att prova barnskor så är det maxgräns och det får inte komma in fler, säger han. 

undefined
Lars Sandström har ett skydd vid disken och har satt upp flera skyltar med info om skoaffärens maxgräns.

Joakim Thörnberg, butiksägare på ICA Melkers i Rimforsa, menar att de nya föreskrifterna inte innebär någon större skillnad för butiken. 

– Vi hade redan gjort så att handsprit var tillgängligt och vi har skyltar i entren. Maxantalet kommer vi aldrig komma upp i, säger Thörnberg.

undefined
ICA Melkers butiksägare Joakim Törnberg.

De har satt maxgränsen på 75 personer. När det var som mest kunder, vid jul och nyår, kontrollräknade Thörnberg kunderna och inte heller då överstegs gränsen. Då var det som mest ungefär 50 personer uppger han.

– Allt handlar om faktumet att kunderna fortsätter att handla ensamma. Att det inte kommer hela familjer är det som gör att vi får ner antalet personer. 

På ICA Vahlströms i Horn är det max 26 personer som gäller. Butiksägaren Jimmy Melkersson menar att det kommer funka bra.

– Vi är mer av en sommar-butik. Så här års är det inga problem. Vi har oftast inte fler än så inne samtidigt, säger Melkersson. 

Han tycker att det är bra att man sätter ett maxtal, men menar att det är svårt att avsätta personal som ska räkna hur många som kommer in och ut. 

– Utan jag får helt enkelt göra en överblick över om det närmar sig maxantalet. 

Vad gör ni om ni når maxantalet?

– Då får någon av oss ställa oss utanför och se till att det inte kommer in fler, säger Melkersson.

undefined
ICA Vahlströms butiksägare Jimmy Melkersson.

Så är maxgränserna i Kinda

Skon vid bron, Kisa: max 5 personer

Systembolaget, Kisa: 6

Elon, Kisa: 10

Hagströms, Rimforsa: 21

Apoteksgruppen, Kisa: 8

K-Bygg, Rimforsa: 30

Allert järn och bygg, Kisa: 25 

Sandströms, Kisa: 20 

Hemköp, Kisa: 30 

Coop, Kisa:50 

ICA Melkers, Rimforsa: 75 

ICA Vahlströms, Horn: 26 

ICA: Kisa: 40 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!