2023 är inne på sin sista refräng. Kommunen ska summera sin budget. Vad kommer notan att stanna på? Ett rejält underskott, närmare 35 miljoner kronor.
Den senaste uppföljningen från oktober visar att fem nämnder går back mot budget.
Vård– och omsorgsnämnden, bildningsnämnden, samhällsbyggnadsnämnden, kommunstyrelsen samt myndighetsnämnden bygg– och miljö kan alla skriva in ett minus i sina budgetuppföljningar.
Valnämnden, kommunrevision och överförmyndare håller sig inom ramen för sina respektive budgetar.
Fetast minus noteras hos vård– och omsorgsnämnden. Nämnden överskrider sin budget med 15 miljoner kronor. Därefter följer kommunstyrelsen som backar med nästan 12,5 miljoner. Underskottet för bildningsnämnden ligger på ungefär 6 miljoner och för samhällsbyggnadsnämnden på 1,5 miljoner. Myndighetsnämnden bygg– och miljö har ett underskott på 200 000 kr.
Det finns olika förklaringar till varför nämnderna går back.
Jessica Cannervik är ekonomichef i Kinda kommun och hon förklarar de dystra siffrorna.
– Gemensamt för alla är att vi har ökade pensionskostnader jämfört med budgeten. Det är ett högre procentpålägg på det. Det är ingenting man kan rå för. Politikerna har sagt att man är medvetna om det, men det får vara så. Det kommer att vara lika högt under 2024.
Att myndighetsnämnden bygg– och miljö redovisar ett underskott beror på att nämnden under det senaste året gjorts om.
– Det har varit fler möten och det är fler politiker med nu, mot när man gjorde budgeten, säger Jessica Cannervik.
Bytet av It–leverantör från Itsam till Nordlo har också satt sina spår. Den kostnaden finns inte med i budgeten, men kommer att kosta kommunen åtskilligt.
– Hur mycket vet vi inte riktigt än, poängterar Jessica Cannervik.
Bildningsförvaltningen har haft ökade kostnader för gymnasieskola och även för anpassad gymnasieskola. Inom barn– och utbildning finns många små enheter inom förskolan och färre barn i kullarna gör att det leder till ökade kostnader per barn.
Ökade kostnader inom vård– och omsorgsförvaltningen är bland annat placeringar, där personer – ofta barn och unga – inte kan bo hemma utan behöver placeras i ett annat boende.
– Kostnaden för ekonomiskt bistånd är däremot lägre än budget.
En annan sak som gör att vård– och omsorgsnämnden överskrider sin budget är särskild semesterersättning för flytt av semesterveckor för personalen.
Kommuninvånarna i Kinda kommer inte känna av nämndernas underskott.
– Vi håller oss ändå på plus. Det gäller totalt för kommunen, att vi når ett plusresultat. Många kommuner går back, som jag tolkar det. Många har minusresultat i sin prognos för 2023. Det har inte vi.
Det som balanserar upp nämndernas underskott är ökade skatteintäkter, kommunalekonomiska utjämningar och bidrag.
Här ses en positiv avvikelse mot budget med cirka 26 miljoner. Detta beror på att kommunen har haft ett starkare skatteunderlag mot när budgeten gjordes och återhämtningen efter Covid har fått fortare än vad SKR tidigare trott. Kommunen blev också 15 invånare fler än budgeterat vilket också gett ökade intäkter.
– För 2023 har inte politikerna vidtagit några åtgärder. Man har tagit del av informationen och man är medveten om vad det är för saker och man vill inte skära i kommunens kärnverksamheter, som skola, vård och omsorg, säger Jessica Cannervik.