Konkurrent överklagar ny begravningsbyrå

Kinda pastorats planerade begravningsbyrå väcker känslor.

Foto: Torbjörn Lindqvist

Kinda kommun2013-11-20 21:10

– Synnerligen märkligt eftersom det inte är förenligt enligt Svenska kyrkans beslut, säger Peter Trygg, regionchef Fonus Öst.

Peter Trygg tänker därför överklaga Kinda pastorats färska beslut att starta begravningsbyrå till domkaptlet i Linköpings stift.

Utredning på gång

Han tar stöd av Svenska kyrkans överklagandenämnd som anser att det strider mot kyrkoordningen men utan att hänvisa till någon paragraf.

Frågan är högst aktuell och har diskuterats vid kyrkomötet i Uppsala i veckan. Meningarna går isär och kyrkomötet sa nyligen ja till förslaget att reda ut var skiljelinjen går mellan begravningsverksamhet och församlingars begravningsbyråer.

Fritt fram

Mats A Sverker, stiftsadjunkt och pressekreterare vid Linköpings stift, säger till Corren att det står församlingar fritt att ägna sig åt näringsverksamhet.

– Så länge det inte står i strid med kyrkans grundläggande värderingar.

Svenska kyrkan är huvudman för begravningar i stort sett hela landet. Undantagen är Stockholms och Tranås där kommunen är huvudman.

Olika kassor

För att finansiera arbetet måste alla medborgare i landet (oavsett tro) betala en begravningsavgift. Medlemmar i Svenska kyrkan betalar dessutom en kyrkoavgift.

– Och här är det extra viktigt att hålla isär kassorna, säger Mats A Sverker.

Peter Trygg tror ändå att det kan bli problem.

– Där är det inga vattentäta skott.

Hur vet du det?

– Jag har ingen erfarenhet av det, men kan tänka mig att det är svårt att hålla isär. Då kan kyrkan subventionera sin begravningsbyrå, men den möjligheten ska inte få finnas.

Peter Trygg anser också att kyrkan kan vinna fördelar gentemot sörjande.

– Det finns dödsbon som känt sig styrda till Svenska kyrkans begravningsbyrå på orter där de förekommer.

I en gråzon

Frågan är hur Konkurrensverket ser på begravningsbyråer i Svenska kyrkans regi.

Angelo Skog, jurist vid Konkurrensverket, säger:

– När Svenska kyrkan upphörde som statskyrka år 2000 slutade den också att omfattas av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Men med en samhällsfunktion som ansvarig för begravningar kan Svenska kyrkan ändå betraktas som en upphandlande myndighet.

Kan då kyrkans begravningsbyråer ses som snedvriden konkurrens?

– Det går inte att svara på eftersom det inte är utrett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!