– Det kom några samtal till oss och kommunikationsavdelningen var snabb med att gå ut med en varning på sociala medier, säger Tobias Siverholm som är brottsförebyggare i kommunen.
Sedan varningen kom ut har det inte kommit fler samtal om bluffen.
– Men vi har sett att det finns samma problem i andra kommuner också. Det verkar vara samma personer som ligger bakom, säger Johanna Pettersson som är miljöingenjör.
Kommunen vet inte om någon som blev uppringd gick på bluffen. Det är främst äldre personer som har blivit utsatta för bedrägeriförsöket.
På månadens kommunfullmäktige pratade Tobias Siverholm om kommunens brottsförebyggande arbete. Han berättade att just bedrägerier är ett brott som ökar i Kinda. Bedrägeri är en typ av brott som inte går att koppla till en viss geografisk plats, alltså var brottet har ägt rum. Därför är svårt att föra statistik över hur många bedrägerier som är anmälda per 100 000 invånare. Av Kinda kommuns 220 anmälda bedrägeribrott 2023 är ungefär hälften med i statistiken.
– Bedrägeribrotten har ökat. Men av dessa 220 brott ingår också försök till bedrägeri, där vi inte vet om man har lyckats. Vi, polisen, banken och flera statliga aktörer har varit väldigt duktiga på att informera om bedrägerier. Gemene man är också bättre på att identifiera bedrägerier, sa Tobias Siverholm på kommunfullmäktiges möte.