– Det finns krav på anmälningsplikt om man har en viss produktion, det är en form av prövning, men det heter anmälan i miljöbalken. När man överskrider en nivå av produktion ska det anmälas, görs inte detta är det åtalbart, och då blir vi tvungna att skicka det vidare, berättar Yngve Blomberg, chef för kommunens miljöavdelning.
I ett strafföreläggande från Åklagarmyndigheten står det att Kisaföretagets produktion och verksamhet blev anmälningspliktig mot slutet av 2016. Det var vid en tillsyn som kommunen upptäckte att produktionen överskred den aktuella gränsen på 6 000 kubikmeter, och nu, nära tre år senare, har kammaråklagaren fattat sitt beslut. Företaget får alltså betala en bot på 30 000 kronor, en summa som har jämkats på grund av den långa handläggningstiden.
– Det har inte skett några utsläpp eller liknande utan det här är mer en administrativ miss som gjorts, så de har inte gjort sig skyldiga till några miljöbrott för övrigt, förtydligar miljöchef Yngve Blomberg och fortsätter:
– En sån här anmälan måste göras för att vi ska kunna reglera buller, luftutsläppt eller liknande. I samband med en anmälan av verksamheten meddelar vi från kommunens sida beslut om ett antal punkter som företaget måste uppfylla. Genom den här anmälan får vi en möjlighet att ta beslut om vilka skyldigheter företaget ska ha och hur tillsynen ska utövas framåt.
När vi får tag i Kisaföretagets vd väljer denne att inte kommentera strafföreläggandet.