Ett enat kommunfullmäktige fattade beslut om motion

Kinda gör som Åtvidaberg. Nu ska medborgare få chansen att presentera sina förslag i kommunfullmäktige. "Jag blev glad när hela kommunstyrelsen backade förslaget", sa Pierre Ländell (LPo).

Ulrik Saanum, Annika Haag och Pierre Ländell (LPo) var glada att hela kf stod bakom den motion om förbättrad dialog med medborgarna som LPo lämnat in.

Ulrik Saanum, Annika Haag och Pierre Ländell (LPo) var glada att hela kf stod bakom den motion om förbättrad dialog med medborgarna som LPo lämnat in.

Foto: Sofia Wiman

Kinda kommun2024-03-20 05:00

Motionen som Pierre Ländell lade i november handlar om förbättrad dialog vid Kindaförslag. När ett medborgarförslag uppnått 100 röster tas förslaget upp för hantering och beslut. I sin motion yrkade LPo att det är rimligt att personer vars förslag gått vidare också ges möjlighet att presentera sitt förslag för både beslutande nämnd och i kommunfullmäktige. 

I till exempel Åtvidaberg tillämpas redan denna princip.

– Jag blev glad när hela kommunstyrelsen backade förslaget, och jag blir ännu gladare om kommunfullmäktige beslutar att anta det. Gladast blir jag den dag det faktiskt står en medborgare här och presenterar sitt förslag, sa Pierre Ländell (LPo).

undefined
Ulrik Saanum, Annika Haag och Pierre Ländell (LPo) var glada att hela kf stod bakom den motion om förbättrad dialog med medborgarna som LPo lämnat in.

När Christer Segerstéen (M) tidigare i våras informerade om vad som diskuterats i kommunstyrelsen tog han upp den medborgarundersökning som har pågått sedan 2005 och sker vartannat år. En av frågorna i enkäten handlar om huruvida medborgarna har möjlighet till insyn i och inflytande över kommunens beslut och verksamheter. Endast 21 procent av medborgarna svarade positivt på denna fråga.

undefined
Christer Segerstéen (M) i samtal med kommunfullmäktiges ordförande Lena Käcker Johansson (KD). "Det var ett bra förslag LPo lade", tyckte han.

– Det är dåligt, ett demokratiskt dilemma. Där måste vi bli bättre. LPo:s förslag är ett sätt att öka engagemanget, säger Christer Segerstéen men menar att kommunen måste fundera över fler sätt att öka medborgarnas insyn och inflytande. 

Två Kindaförslag behandlades under måndagskvällens kf. Ingen av förslagsställarna var på plats, och kommunfullmäktige beslutade att avslå båda förslagen. Det första handlade om att återinföra tremetershopptornet på Åsundabadet, som sommaren 2021 ersattes av ett 1,5 meterstorn efter sabotage. 

– Det är med sorg i hjärtat jag yrkar avslag, men undersökningar visar att det är för grunt vatten. Säkerheten måste komma först, sa Conny Forsberg (S) om hopptornet.

undefined
Conny Forsberg (S) i samtal med Wolldurf Skallbom (SD). Conny Forsberg tyckte, som "allmän simjunkie", att det var tråkigt att behöva avslå förslaget om hopptonet på Åsundabadet.

Det andra medborgarförslaget handlade om att ge REKO-ringen möjlighet att nyttja Rimforsa torg för utlämning av sina varor. 

– Det är ett bra förslag som skulle gynna medborgarna, sa Margareta Holm (MP).

Trots det röstades förslaget alltså ned av kommunfullmäktige med motiveringen att torget redan går att nyttja genom att ansöka tillstånd samt erlägga fastställd taxa. REKO-ringarnas verksamhet utgör i formell mening försäljning och omfattas därför av ordningslagens bestämmelser. År 2022 avslogs en liknande motion med hänvisning till snedvriden konkurrens. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!