– Det är otroligt viktiga kriterier där vi hamnar bra till, så jag tycker ändå att vi ska vara väldigt nöjda. Det lägger grunden till att vi ska ha en bra skola där eleverna lyckas, konstaterar bildningsförvaltningens chef Eva Holm.
Vad är då anledningen till att Kinda kommun rasar med 69 placeringar, från just plats 69 till 138? Å ena sidan har Lärarförbundet, inför årets kartläggning, valt att utgå från ett indexbaserat underlag samtidigt som tre tidigare kriterier tagits bort. Å andra sidan har Kinda kommun tappat många placeringar när det kommer till bland annat meritvärde i årskurs nio och andel godkända elever.
– Vi har så få elever per årskurs, ungefär 100 stycken, vilket gör att variationerna ibland ser ut att ha större svängningar än de egentligen har, förklarar Holm.
Lärarlönerna är en annan faktor som bidrar till raset.
– Där vet vi att vi inte ligger i topp. Lärarna har haft en löneutveckling som jag inte tror någon annan yrkesgrupp haft i Sverige. När vi rekryterar märker vi att det har blivit dyrare och det kan bero på att vi inte har haft en så stor omflyttning på personal under de senaste åren.
Vad krävs för att återigen lyfta i rankingen?
– Att vi lyckas hitta fler behöriga inom de sektorer där behörighetsgraden inte är lika hög, bland annat på fritidshem, och att vi fortsätter att jobba långsiktigt med de fackliga representanterna, på samma sätt som vi redan har etablerat.