Det är dags för vårens "Gäddrycket" som anordnas av Rimforsa Fiskeklubb. Idag kan man välja mellan gäddtrolling och spinnfiske. När man trollar så låter man betet släpa efter båten, medan spinnfiske går ut på att kasta ut och veva in ett bete så att det rör sig och simmar lockande för att få en fisk att hugga. Sjutton av tjugofya lag valde trolling.
– Det är kul att det är så många anmälda. Det finns ett jätteintresse för det här, säger Kaj Lundén som är ordförande i Rimforsa Fiskeklubb.
Det vimlar av folk vid Hycklinge båthamn. Många har varit med tidigare, som Malin Stödberg som denna gång får startnummer 16. För andra är det första gången. Juniorlaget med Edvin Carlzon i spetsen kör sin första seriösa tävling.
– Om vi vinner så blir det en fest av något slag, säger Edvin och skrattar.
Kaj Lundén ska också tävla idag, tillsammans med Christian Sylvan som är kassör och data-administratör i klubben.
Vad är det roligaste med att fiska såhär?
– Umgänget, säger Kaj.
– Man gör det som ett lag. På båten tävlar man inte mot varandra, lägger Christian till.
Men innan lagen får köra ut på Åsunden går Kaj igenom regler och sjövett.
– Tävlingsvatten är Horn/Hycklinge–Råsöbro. Minimimåttet på gäddan är 45 cm, säger Kaj och fortsätter med att berätta att man inte får klämma ihop gäddans stjärtfena när man fotograferar den mot mätbrädan.
Skulle någon råka få en gös på kroken så måste den återutsättas direkt eftersom den har sin lekperiod mellan 15 maj och 15 juni.
– För spänningens skull mörkas resultat två timmar innan tävlingens slut. Skitfiske på er, avslutar Kaj sitt anförande och deltagarna rör sig mot sina båtar.
Att säga "skitfiske" är ungefär samma sak som att säga "Break a leg" till en skådespelare, och appen där man redovisar sina fångster kallas också för "Skitfiske".
Vid Utdala blir Correns reporter upphämtad av Kaj och Christian. Klockan är då strax efter nio på morgonen. En bit ut på Åsunden stänger Kaj av bensinmotorn, och det blir tyst och fridfullt. Elmotorn för fram båten i ungefär 2 knop när Kaj och Christian gör i ordning sina trollare.
– Det är alltid bra att titta på himlen när man väljer wobbler. Draget ska påminna om himlen, säger Christian som också håller koll på appen. Det är 17,2 grader i vattnet, och elva minuter över nio rapporteras den första fångsten in.
För Kaj och Christian tar det lite längre tid. Kaj får napp, men gäddan släpper ganska snart. Christian byter wobbler.
– Den här kanske passar bättre med ljuset, säger Christian.
Har det hänt att ni har tävlat en hel dag utan att få napp?
– O ja. Men det ingår, säger Christian.
Christians morfar och morbror lärde honom att fiska. Han köpte sin egna första båt när han var 20. Idag är han 41. Kaj är född 1970, och han och Christian kompletterar varandra.
– Vi tänker lika och bollar mycket, säger Christian.
– Jag brukar glömma bort att äta när jag tävlar. Christian får hålla lite koll på mig, säger Kaj och skrattar.
När båten är ute på 53 meters djup – "Åsundsgraven", som Kaj skämtsamt kallar den – ropar Kaj plötsligt till.
– Christian, du har napp på bakre!
Efter en stunds kamp vevas gäddan in. Klockan är ungefär kvart över tio när den mäts och dess 89 centimeter rapporteras in. Efter att Christian har poserat framför kameran släpps fisken i vattnet igen. Solen blänker i fjällen när den oskadd simmar iväg.
– Nu vet vi vilken wobbler som funkade och vilket djup gäddan gick på, säger Christian.
Innan Corren får skjuts tillbaka till Utdala hinner de få en gädda till, denna gång mäter den 78 centimeter. Totalt får de under tävlingen, som håller på fram till klockan 16, ytterligare tre gäddor.
Deras resultat ger dem en andraplats i trollingklassen. Vinnarna blev dock "Team Malexander" som drog upp fem gäddor på sammanlagt 439 centimeter. Juniorerna - TeamEdvinSåKörVi, fick ihop en totallängd på 397centimeter och hamnade på tredje plats.
– Juniorerna ska få ett eget pris – en låda med handgjorda beten, berättade Kaj för Corren redan på morgonen.
Vad krävs för att vara bra på fiske?
– Erfarenhet. Man ska känna sitt vatten och veta hur det skiljer sig från årstiderna, säger Christian och berättar att han och Kaj har hållit koll på vindarna dagarna innan tävlingen. De har varit sydvästliga.