Här är nya betygsstatistiken – Kinda "toppar" listan

De nationella proven är tänkta att vara vägledande vid betygssättning. Men nu visar ny statistik att det finns stora skillnader mellan elevers resultat på proven och deras slutbetyg. Kinda kommun har en av de största skillnaderna – i hela Sverige.

Enligt Skolverket ska de nationella proven "särskilt beaktas" vid betygssättning, även om inget enskilt prov ensamt avgör betyget.

Enligt Skolverket ska de nationella proven "särskilt beaktas" vid betygssättning, även om inget enskilt prov ensamt avgör betyget.

Foto: Jessica Gow/TT

Kinda kommun2024-07-22 14:00

76 procent. Så stor andel av niondeklassarna i Kinda fick ett slutbetyg i svenska som var högre än det betyg de fick på nationella proven. Detta trots att Skolverket säger att de nationella proven "särskilt ska beaktas" vid betygssättning.

Ingen annan kommun i Sverige hade så stor andel elever med högre slutbetyg än provbetyg i ämnet. I grannkommunen Åtvidaberg låg andelen på 25,8 procent, och i hela riket på 28,1 procent.

Siffrorna gäller för läsåret 2022–2023, och är hämtade ur en genomgång av Skolverkets statistik som tidningen Vi lärare gjort.

Även för ämnena matematik och engelska ligger Kinda över rikssnittet, men avvikelsen är i de fallen betydligt mindre.

undefined
Pontus Bäckström menar att det blir problematiskt om vissa skolor är för generösa i sin betygssättning.

Pontus Bäckström, samhällspolitisk chef på fackförbundet Sveriges lärare, menar att det är svårt att dra några säkra slutsatser utifrån det här enskilda mättillfället.

– Ett sånt här resultat behöver per definition inte vara orimligt, säger han.

Vad som faktiskt ligger bakom resultatet i Kinda kan han inte uttala sig om. Däremot pekar han på de risker som finns om betygssättningen blir ojämn.

– Grundproblemet är att om man är alldeles för generösa med betygen i exempelvis Kinda så kommer de eleverna att ta platser på gymnasieutbildningar som nån annan elev egentligen var mer meriterad att få.

undefined
Sara Frank är bildningschef i Kinda kommun. Enligt henne finns inget som tyder på att eleverna får så kallade "glädjebetyg" i kommunen.

Sara Frank är chef på bildningsförvaltningen i Kinda. Hon skriver i ett mejl att Kinda visserligen sticker ut i ämnet svenska, men att det inte gäller för tidigare år.

"2023 års resultat för nationella proven i svenska jämfört med betyg är för ett enstaka år och den tendensen har inte varit likadan tidigare år eller i andra ämnen", skriver hon och fortsätter:

"Självklart följer vi upp resultaten och man för en diskussion på skolan om hur årets utfall blev och varför. Men vi måste se resultaten över tid i en liten kommun där vi har ett litet statistiskt underlag att utgå ifrån."

Hon tillbakavisar att det skulle röra sig om "glädjebetyg".

"Vi ser inga tecken på glädjebetyg i Kinda kommun. Vi har vid ett par tillfällen följt upp Kindas elever och jämfört med andra kommuners elever på samma gymnasieskolor i Linköping. Kindas elever har vid de kontrollerna lyckats bättre än snittet vilket är en indikation på det motsatta."

Sara Frank skriver vidare att den här typen av kontroller kommer att fortsätta även i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!