– När det inträffar såna här olyckor är det så viktigt, särskilt på landsbygden, att det kommer någon till platsen snabbt, framförallt för de anhöriga. För min del tog det kanske mellan 20 till 25 minuter innan ambulansen kom. Jag hoppas verkligen att det här är en verksamhet som ska få finnas kvar, förklarade han.
Som vi tidigare har rapporterat var det i våras som Kindapolitikern, i samband med arbete i skogen, hamnade under ett träd. Resultatet blev flera revbensskador, ett krossat skulderblad och en knäckt ryggkota. Nu, fyra månader senare, är han tillbaka i sin roll som andre vice ordförande.
– Jag var och röntgade mig för ett tag sedan, smärtan släpper inte riktigt i skulderbladet och axeln, men nu är jag ändå så pass återställd så att kommunfullmäktige inte ska vara några problem, konstaterade Lindgren innan han, vid måndagens sammanträde i Leoparden, belyste vikten av IVPA.
"I väntan på ambulans" innebär att räddningstjänst larmas ut till platsen som en första insats vid en olycka. I livshotande lägen, vid så kallade prio ett- och prio två-larm, står Region Östergötland för kostnaden. I Kinda larmas räddningstjänst i dagsläget ut även till övriga larm, en kostnad som kommunen står för.
– När jag satt i miljö-, bygg- och räddningsnämnden här i Kinda kommer jag ihåg att vi förde diskussioner om just IVPA. Visst kostar det litegrann, men det är så oerhört viktigt, konstaterar Lindgren.