Som docent och statsvetare på Linnéuniversitet, och med en rad böcker om allt från kommunhistoria till politiska styren i ryggen, är han väl insatt i den situation som nu har uppstått i den lilla östgötska kommunen. Aldrig tidigare i Kindas historia har en styrande koalition avsatts mitt under mandatperioden. Innan år 1994 var det inte ens möjligt.
– Då, när kommunallagen ändrades, fick man möjlighet att tvinga bort ett styre. Innan dess satt det politiska styret under hela mandatperioden – något annat fanns inte på kartan om man inte avgick frivilligt, förklarar Wångmar och fortsätter:
– Jag skulle säga att det som händer i Kinda är ett tidstypiskt skede. Vi har en klart ökande andel minoritetsstyren som är blocköverskridande i landet och det styre som fanns i Kinda fram till december 2020 var ett sånt. Den här typen av styren har naturligtvis en ökad risk att tvingas avgå eller falla samman.
När Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna först presenterade sitt nya samarbete, som de kallar "Samverkan Kinda", var deras intention att avsätta hela den sittande kommunstyrelsen (KS). Wångmar var då tveksam till om agerandet hade stöd i kommunallagen. Nu, när de bara avser byta de tre ordförandeposterna i KS, är han mer optimistisk.
– Man har förmodligen större stöd i kommunallagen för att byta ut presidiet istället för hela styrelsen. Med tanke på hur många minoritetsstyren vi har i landet tror jag att tolkningen som C, L och M gör i det här fallet kommer att hålla i rätten, men jag kan inte vara helt säker, konstaterar Wångmar.
Ser du någon annan vettig lösning för ett styre i Kinda?
– Jag skulle säga att den vettigaste lösningen hade varit om Kristdemokraterna ingått i ett starkare minoritetsstyre. Det ter sig ganska onödigt att de inte är med då M och KD har haft ett nära samarbete tidigare.
Maktskiftet, och M, C och L:s agerandet, har tidigare kritiserats för att bara vara ett maktspel.
– Det är väl mycket av kommunalpolitiken som är ett maktspel? Det är trots allt så att S har misslyckats att få gehör för sin ekonomiska politik hos C och L och då är det inte så konstigt att de byter partner, säger Wångmar och avslutar:
– Jag uppfattar det som att C och L tycker att M vill ta itu med ekonomin mer än vad S vill göra. Att man genom ett samarbete med M får en mer restriktiv och strikt ekonomi.