Delade turer försvinner: ”Det är jätteskönt”

Bland personalen på Kindas äldreboende har delade turer inte varit populära. Nu försvinner de.
– Det känns skönt att man går till jobbet, gör sitt pass och går hem när dagen är slut, säger Monica Ingström som har jobbat på Bergdala äldreboende i två år.

Emma Rosén, Rihab Alazawi, Maida Gobeljic och Monica Ingström samlades för att berätta om de slopade delade turerna.

Emma Rosén, Rihab Alazawi, Maida Gobeljic och Monica Ingström samlades för att berätta om de slopade delade turerna.

Foto: Sofia Wiman

Kinda kommun2025-03-12 14:00

Monicas kollega Maida Gobeljic håller med.

– Jag har små barn och de tycker att det är skönt att jag är hemma, säger hon.

undefined
Monica Ingström och Maida Gobeljic jobbar tillsammans på Bergdala äldreboende i Kisa. "Ska man jobba till dess man är 68 så måste man orka", tillägger Monica Ingström.

Fram till nyår jobbade både Monica och Maida delade turer varannan helg, alltså varje helg de jobbade, lördag eller söndag. Delad tur innebär att man jobbar morgon och kväll men är ledig mitt på dagen.

Redan i september sa verksamhetschefen för Kindas äldreboende, Rihab Alazawi, att hon hoppades på att delade turer kunde skrotas

– Vi behövde göra omtag i medarbetargruppen. Vi har hög sjukfrånvaro och vi kände att vi ville satsa mer på medarbetarna, säger Rihab Alazawi.

När hon klev på sin anställning var en av hennes främsta uppgifter att titta närmare på delade turer. Hon gick ut till alla enheter och frågade personalen på plats vad de tyckte behövdes för att de ska trivas på jobbet. En stor majoritet önskade att delade turer skulle försvinna. 

undefined
Rihab Alazawi är verksamhetschef för äldreomsorgen i Kinda kommun. Hon tillträdde i augusti förra året.

– Det är egentligen inget som har förändrats ekonomiskt, utan detta är en viljeyttring från politiken, säger Emma Rosén som är chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Att ta bort de delade turerna kostar en del. När det inte finns tillräckligt mycket personal att fördela så uppstår vakanta pass. De måste fyllas, till exempel med hjälp av vikarier eller medarbetare som kan justera sina tider. Lönen för de anställda kommer inte att förändras. 

undefined
Emma Rosén, Rihab Alazawi, Maida Gobeljic och Monica Ingström samlades för att berätta om de slopade delade turerna.

– Men vi har ändå valt att ta bort de delade passen för att värna om våra medarbetare. På sikt tror vi att det kommer att ge oss mycket tillbaka, i form av till exempel minskad sjukfrånvaro.

Varför har de varit så svåra att plocka bort?

– Det handlar om en verksamhet som ska fungera dygnet runt. Det innebär att vi måste ha personal alla tider på dygnet. För att få ihop det behövs personer på varje pass, säger Rihab Alazawi.

Delade turer finns alltså inte längre som grund i schemat, men om man vill finns möjligheten fortfarande. 

– Vissa kan tycka om att komma hem en stund mitt på dagen och kanske laga mat med barnen, säger Maida Gobeljic som själv inte jobbar delade turer längre. 

– Man är på olika platser i livet. Har man småbarn eller många fritidsintressen så är det kanske viktigare att man kan vara ledig en onsdagskväll, säger Monica Ingström som själv är glad att inte längre behöva jobba delade turer. 

undefined
Monica Ingström har jobbat i två år på Bergdala äldreboende. "Innan dess jobbade jag i det privata, men det är mycket bättre här. Bättre ledning och mer struktur", säger hon.
undefined
Maida Gobeljic började jobba inom äldreomsorgen som 17-åring. "Det är en mycket mer positiv känsla på jobbet nu", säger hon.

– Det är tungt att jobba i vården som det är. Om vi kan göra små justeringar som gör att man orkar komma till jobbet, då ska vi göra dem, säger Rihab Alazawi. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!