Falska påståenden bakom Kinda-avstängningarna

Tre toppchefer i Kinda kommun har stängts av, misstänkta för ”svårare fel eller försummelse i arbetet”. Nu kan Corren avslöja att flera av uppgifterna som kommunstyrelsen gått ut med – angående de avstängda cheferna – inte stämmer.

Här slänger kommunalrådet på luren. Vägrar svara på frågor om varför tidigare uppgifter inte stämmer.

Foto: Jasmine Hübinette Tina Enström

Kinda kommun2024-11-05 05:00

Den 10 oktober stängdes tre toppchefer av från sina arbeten inom Kinda kommun. Kommundirektör Pia Ragnardotter och digitaliseringschef Björn Immerstrand hade bara haft sina respektive tjänster i drygt ett år. Ekonomichefen Jessica Cannervik anställdes för tre år sedan. Nu har två av cheferna valt att säga upp sig. 

– Jag vill inte jobba i en kommun som inte litar på sin personal, sa Jessica Cannervik i samband med uppsägningen.

undefined
När Corren frågar kommunalrådet Christer Segerstéen (M) varför de tidigare uppgifterna inte stämmer vill han inte svara på en enda fråga. Hör samtalet i videon ovanför.

De tre avstängda cheferna är "misstänkta för svårare fel eller försummelse i arbetet" enligt avstängningsbesluten som fattats av kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M). Enligt Segerstéen ska avstängningarna bero på att flera visselblåsare larmat om att upphandlingar som cheferna gjort inte "har gått rätt till".

Corren kan nu avslöja att flera av de uppgifter som Christer Segerstéen tidigare hänvisat till i samband med avstängningarna inte stämmer. När vi vill träffa honom för att han ska få kommentera sina felaktiga påståenden så vägrar han ställa upp på intervju.

undefined
Tidigare har kommunalrådet Christer Segerstéen sagt till Corren att det den hastiga avstängningen av toppcheferna handlade om flera visselblåsartips. Men när Corren ber att få se dem får vi svaret: Det finns ”endast en anmälning till visselblåsarfunktionen”.

Påstående 1: Det handlar om "ett antal visselblåsningar" – FALSKT

Kommunstyrelseordförande Christer Segerstéen har tidigare sagt till Corren att det handlar om ”ett antal visselblåsarärenden”. Men när vi undersöker saken närmare får vi veta att det bara har inkommit ett enda visselblåsarärende i Kinda kommun. När vi begär att få ta del av det, vägrar Kinda kommun att lämna ut det.

undefined
Christer Segerstéen sa tidigare till en reporter att avstängningen berodde på felaktigheter i ganska många upphandlingar och att de berör alla tre toppcheferna. Men när Corren ber att få se alla upphandlingar cheferna gjort sedan de började får vi svaret: En av cheferna har inte gjort någon upphandling alls.

Påstående 2: Det handlar om "många upphandlingar" – FALSKT

När nyheten slår ner – tre toppchefer i Kinda kommun har stängts av med omedelbar verkan – säger kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M) till Corren att orsaken är:

– Vi har fått in ett antal interna visselblåsningar till säkerhetschefen gällande hur upphandlingar har gått till. Det är ett antal upphandlingar som man hänvisar till. Jag har fått information och det är alltså ganska många och dem det berör är alltså Pia, Björn och Jessica.

Corren har därför begärt ut samtliga upphandlingar som de tre cheferna har gjort sedan de tillträdde sina poster i kommunen. Då får vi veta att digitaliseringschef Björn Immerstrand inte har gjort några upphandlingar alls. Ekonomichef Jessica Cannervik har gjort en enda och då handlar det om ett mindre inköp av leasingsupport på cirka 50 000 kronor per år. 

Det kan alltså inte stämma att de har gjort många felaktiga upphandlingar.

undefined
Björn Immerstrand, digitaliseringschef i Kinda kommun, har inte gjort en enda upphandling, enligt kommunens upphandlingsenhet. Trots det sade kommunalrådet att Immerstrand varit inblandad i felaktiga upphandlingar.

Kommundirektör Pia Ragnardotter har gjort fyra inköp: En extern utredning av en tidigare avstängd chef och en ersättare till den chefen. Utöver det har hon beställt två konsulttjänster, ett stöd under chefsdagarna och en it-konsult för intranätet. 

Alla de här inköpen hamnar under gränsen för vad som räknas som en upphandling och kallas därför ”direktupphandling”. Det innebär att det inte finns några krav på hur inköpet ska utformas, utan bara att det ska dokumenteras och att inköpen inte får överstiga ett visst belopp.

undefined
Jessica Cannervik, ekonomichef Kinda kommun, sa upp sig en vecka efter avstängningen, visar uppsägningen som Corren har tagit del av. Det stämmer alltså inte med vad Christer Segerstéen tidigare sagt.

Påstående 3: Ekonomichefen Jessica Cannervik sa upp sig dagen efter avstängningen – FALSKT

I samband med att Christer Segerstéen (M) meddelade att avstängningen för de tre cheferna förlängs till den 25 november, sa han också att ekonomichef Jessica Cannervik sa upp sig dagen efter avstängningen. Men vi har tagit del av hennes uppsägning där det framgår att hon inte sa upp sig förrän en vecka senare.

När vi söker kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M) och ber honom förklara varför uppgifterna inte stämmer, vill han inte ställa upp på intervju. Då ringer vi upp honom för att kunna ställa frågor.

– Jag har ju meddelat tidigare att jag ger inga intervjuer eller kommentarer under pågående utredningsarbete.

Hör intervjun i videon.

– Ja, men snälla du. Jag ger inga kommentarer under pågående utredning. Det får du respektera. Och det har jag sagt tidigare och svarat på i mejl flera gånger. Och därmed så avslutar vi det här samtalet.

Med de orden lägger Christer Segerstéen på luren utan att ha besvarat en enda fråga. Vi har fortfarande inte fått veta varför han spridit uppgifter som inte stämmer kring avstängningen av de tre cheferna.

Vet du mer? Tipsa Correns granskande reportrar genom vår krypterade tipstjänst här. Läs mer om anonymitet här.

undefined
”Ja, men snälla du. Jag ger inga kommentarer under pågående utredning. Det får du respektera. Och det har jag sagt tidigare och svarat på i mejl flera gånger. Och därmed så avslutar vi det här samtalet”, säger Christer Segerstéen i samtalet du kan höra i videon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!