Delad tur i Kinda innebär att man först jobbar 06:45 till 11:45 och sedan 16:15 till 21:15. De fyra timmarna mellan passen är obetalda. Enligt Amelia Törnebäck och Shukri Mohamud, som jobbar på Bergdala äldreboende i Kisa, är det inte en populär schemaläggning bland kollegorna.
– Hela dagen blir förstörd av det, säger Amelia.
En del kommuner har tagit bort delade turer inom äldreomsorgen och Amelia och Shukri hoppas att Kinda kommun kan ta samma beslut.
– Att jobba som vi gör är inte hållbart. Jag hoppas att det blir en ändring så man orkar, säger Amelia.
Personalen på äldreboendet jobbar varannan helg. Nästan varje gång ingår det en del tur, antingen lördagen eller söndagen.
– En vecka jobbade jag varje dag förutom torsdagen. Sen på helgen får jag en delad tur. Det är som en käftsmäll, säger Shukri.
– Att jobba varannan helg och sen delad tur är inte hållbart, säger Amelia.
Amelia bor inte nära äldreboendet och har inget körkort. För henne går den fyra timmars långa obetalda rasten delvis åt till att bara ta sig hem och tillbaka. En del av deras kollegor bor inte i Kisa. De har så långt hem att de väljer att spendera timmarna i personalrummet.
– För dem är det inte ens värt att åka hem, berättar Shukri.
Shukri bor nära, men menar att de delade turerna tar på psyket.
– Man går hem och sen vet man att man snart ska tillbaka. Kommunen tror att de tjänar på delade turer men så är det inte. Det är kaos varje helg och ingen som vill hoppa in och jobba delad tur. Man behöver inte spika något men man kan ju testa.
Vad vill ni säga till politikerna?
– Att de ska tänka igenom det vi har sagt, säger Shukri.
– Att de snälla ska ta bort delade turer. Ingen kommer att orka. Vi behöver mer personal i yrket, så gör om schemat.
Katharina Segerstéen, (M), är ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Kinda kommun. Hon menar att delade turer är något som kommunen vill få bort.
– Delade turer är ingenting som är önskvärt, det tycker varken vi politiker eller personalen. Det handlar om schemafrågor överlag och vi måste föra en kontinuerlig dialog runt det. Om man ser just till delade turer så är det inte enkelt att plocka bort dem, för då skulle man ha gjort det.
Segerstéen lyfter frågan om personalbrist.
– Det är svårt att få tag i bra personal som vill jobba inom vård och omsorg. Det är inte en lika attraktiv tjänst längre. Vi får tänka hur Kinda kan locka medarbetare.
Det finns också en ekonomi att ta hänsyn till enligt Segerstéen.
– Det är en kostnadsfråga där vi behöver skjuta till pengar om de ska bort. Det är en fråga vi ständigt jobbar med.
Det finns flera kommuner som tagit bort delade turer. Kan det bli så även i Kinda?
– Vi försöker och kollar på schemaändring. I framtiden vill vi se att delade turer inte ska vara med i schemat, men jag kan inte säga när eller om det skulle ske. Vi jobbar mot att de ska bort och där är min roll som ordförande otroligt viktig. Vi behöver politiker som lyssnar på personalen och hur de ställer sig till det.
Personalen som jobbar menar att delade turer måste ta bort för att de ska orka jobba. Hur ser du på det?
– Schemat är en jätteviktig faktor för att man ska orka och kunna gå till jobbet. Man har ju ett liv utanför jobbet också, säger Segerstéen.