Åkerlind om varför covid-19 ökat drastiskt i kommunen

De bekräftade fallen av covid-19 har ökat drastiskt i Kinda den senaste tiden. "Det är en effekt av att så många fler provtar sig", säger regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Britt Åkerlind tror att den drastiska ökningen av bekräftade covid-19 fall i Kinda beror på att ett mörkertal belysts.

Britt Åkerlind tror att den drastiska ökningen av bekräftade covid-19 fall i Kinda beror på att ett mörkertal belysts.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Kinda kommun2021-01-15 15:08

Under vecka 53 och vecka 1 ökade antalet bekräftade fall av covid-19 med 35 personer i Kinda kommun. På fredagen har totalt 190 personer bekräftats smittade.

Regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att det fortfarande pågår en allmänn smittspridning och tror att de nya positiva svaren har varit mörkertal tidigare. 

Att dessa nu sätts i ljus tror hon är en effekt av att Region Östergötland från dagen före julafton låtit många fler testa sig för viruset.

– Jag tror att det är en effekt av att så många fler provtar sig. Tidigare tror jag att vi haft en sån här smittspridning, men vi har inte vetat om det eftersom vi inte provtagit alla, säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.

Vilket håll går smittspridningen åt?

– Tittar vi på provtagningstider som är utlagda, så är inte de fullbokade längre. Det har de varit i princip hela tiden. Så ska man sticka upp fingret i luften och känna vibrationerna så är jag lite svagt hoppfullt om att vi kanske inte kommer få en värre situation. Utan att det möjligen börjar vika.

Åkerlind och regionen har inte identifierat något klusterutbrott i Kinda. Hon är nöjd med hur vaccineringen av personer på särskilda boenden gått.

– Utmaningen kommer senare i vår när vi ska vaccinera hela befolkningen över 18 år. Jag är helt övertygad om att det kommer gå jättebra, det är bara en massa jobb som ska göras innan dess, säger Britt Åkerlind. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!