I början av januari 2023 beslutade kommunstyrelsen i Kinda kommun att fördela arvodet till kommunstyrelsens ordförande och förste vice ordförande.
80 procent skulle tillfalla kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M) och 20 procent skulle tillfalla förste vice ordförande Conny Forsberg (S).
I juni 2022 hade kommunfullmäktige tagit ett beslut om att kommunstyrelsens ordförande skulle erhålla 90 procent av riksdagsmannaarvodet och ha en tjänstgöringsgrad på 100 procent.
Men efter valet 2022 gjordes alltså en uppgörelse inom den då nya majoriteten som innebar att arvodet skulle fördelas mellan nämndens högsta och näst högsta post.
Tanken var att kommunstyrelsens ordförande skulle fullgöra arbetet på heltid, men att vissa uppdrag skulle utföras av förste vice ordförande. Denne anmodades ägna 20 procent av sin tid till uppdraget i kommunstyrelsen.
Då arvodet till kommunstyrelsens ordförande skulle minska i motsvarande mån ansågs beslutet, av majoriteten, vara kostnadsneutralt.
Att kommunstyrelsen fattade beslut över huvudet på kommunfullmäktige fick några ledamöter att reagera. Birgitta Johansson (L), Tore Olsson (C) och Christian Nordin Olsson (SD) opponerade sig mot hanteringen av ärendet. Det ledde till att saken togs upp i förvaltningsrätten i Linköping.
Nu har domen fallit. Kommunstyrelsen har överskridit sina befogenheter.
Förvaltningsrätten anser att kommunstyrelsen gjort en felaktig avstickare från kommunfullmäktiges beslut. De bedömer att kommunstyrelsen, genom att sänka arvodet för kommunstyrelsens ordförande utan föregående ändring i kommunfullmäktiges beslut, har brutit mot kommunallagen.
Varken Christer Segerstéen eller Conny Forsberg är särskilt uppskakade över domslutet.
– Domstolen menar att det ska gå till fullmäktige. Därför lägger kommunstyrelsen ett nytt förslag och rättar till det hela.
Förslaget kommer att vara detsamma, menar han.
– Oppositionen menade att beslutet skulle fattas av fullmäktige och inte bara av kommunstyrelsen, fortsätter Christer Segerstéen.
Var beslutet felaktigt från början?
– Det är hur man tolkar. Vi uppfattade som att vi kunde ta det. Det är kostnadsneutralt för kommunen och en sak mellan Conny och mig. Det finns ingen större dramatik i det hela.
Conny Forsberg är däremot självkritisk. Beslutet borde ha fattats av fullmäktige och inte av kommunstyrelsen menar han.
– Vi får göra om och göra rätt.
Birgitta Johansson är nöjd med domslutet.
– Man kan inte fatta ett sådant beslut i kommunstyrelsen. Det är ett fullmäktigebeslut. Det är jätteviktigt att ärenden följer den tågordning de ska och att det blir rätt.
Hur känner du nu?
– Man blir väl alltid glad när man får rätt. Fullmäktige är det organ som ska fatta beslut och det har vi försökt säga hela tiden.
Att kommunstyrelsens nya förslag till beslut i praktiken inte innebär någon förändring har hon inga problem med.
– Det skulle bara ha gjort rätt från början. Det är det vi har överklagat. Det är inte kommunstyrelsen som ska fatta beslut, utan fullmäktige. Då blir det i rätt ordning.
Nu kommer ärendet att beredas av kommunstyrelsen och sedan väntas fullmäktige fatta beslut i frågan i april.