Svårsläckt brand i Slätmon

På tisdagskvällen och natten mot onsdag rasade en svårsläckt brand i skogen vid Slätmon mellan Kisa och Rimforsa.

30 juli 2014 07:10

Brandflyget upptäckte branden under en bevakningsrunda klockan 16.40. Räddningstjänsten ledsagades av flyget och var sedan på plats vid 17-tiden. Brandplatsen var svårtillgänglig eftersom det brann på toppen av en ravin dit ingen väg ledd.

Från att ha brunnit på cirka 20 gånger 20 meter hade lågorna då hunnit sprida sig till en yta av ungefär tre fotbollsplaner.

– Det var tur att det var vindstilla annars hade det varit stora svårigheter att stoppa branden, säger Thomas Blixt, räddningschef i Kisa.

För att nå den bergstopp där det brann som mest krävdes att brandmännen drog mer än en kilometer grov slang, med en extra pump på vägen för att öka vattentrycket.

De höga branterna krävde extra mycket av släckningspersonalen.

– Det är berghyllor som branden ramlat ner över. Vi tar oss inte dit, det är omöjligt att ta sig dit både upp- och nerifrån. Killarna har fått duscha elden från håll, säger Thomas Blixt vid 7.30-tiden på onsdagen.

Då återstod fortfarande några så kallade glödbränder men den stora faran är över nu. Brandchefen är säker på att det var åskan som startade skogsbranden. Ingen militär helikopter gick att rekvirera, den enda tillgängliga fanns i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!