Slutgiltiga beskedet – de asylboende får stanna

Under fredagen upphävde Förvaltningsrätten sitt eget beslut som skulle ha lett till att de 150 asylboende på Stallet tvingats flytta. Migrationsverket hade redan börjat planera flytten, något som Jokarjo AB inte informerats om.

11 juli 2014 11:30

Uppgifterna om att de asylboende på Stallet skulle komma att tvingas flytta ut eller ej varierade kraftigt under fredagsförmiddagen.

I ett första interimsbeslut från Förvaltningsrätten i Linköping den 23 juni fick Bogruppen i Östergötland (se fotnot) rätt i sin överklagan av upphandlingen med asylimperiet Jokarjo.

Beslutet gällde tillsvidare och innebar att Migrationsverket skulle tvingas flytta ut från Stallet och hitta andra boenden till de asylsökande.

Migrationsverket hade redan innan det slutgiltiga beskedet kom börjat planera för flytt. Men i beslutet, som kom strax efter lunchtid på fredagen, upphävde alltså Förvaltningsrätten sitt interimsbeslut.

Förvaltningsrättens motivering till beslutet är huvudsakligen att man beaktat den tidsåtgång och olägenhet det skulle innebära för Migrationsverket, Jokarjo AB och Stallets ägare om man skulle tvingas till flytt.

Migrationsverkets presstjänst blev under fredagsmorgonen nedringd av olika medier som ville få klarhet i vad som egentligen gällde.

Efter att ha efterforskat meddelade pressinformatören Magnus Skarbo följande under förmiddagen:

– Jag har pratat direkt med källan Mats Johansson (enhetschef på Migrationsverket i Östergötland, reds. anm) för att förtydliga. Som det ser ut just nu så ska vi tillsvidare planera och göra en flytt. Vi påbörjar ju såklart det vi är ålagda att göra. Det rör sig om 18-22 personer som vi hittat andra platser i Östergötland till.

Men Bert Karlsson hävdar ju att man inte kan tömma asylboenden?

– Det får ju Bert stå för, han kanske inte är korrekt informerad, säger Magnus Skarbo.

Det är alltså felaktigt?

– Ja och måste vi tömma ett asylboende så måste vi göra det. Då är det upp till Migrationsverket att lösa det och det gör man. Man tar för syns skull inte 18 personer och sätter dem på gatan för att det ska se ut att man gör någonting. Det finns det alltid en plan för. Migrationsverket har bara att rätta sig efter domar. Men Migrationsverket har inte kontaktat Bert i det här just nu. Jag vet inte hur mycket Bert vet och Bert kanske inte har den bästa kollen på Migrationsverkets möjligheter att anordna boende någon annanstans.

Om Bogruppen planerar att överklaga beskedet till Kammarrätten är ännu oklart.

Fotnot: Bogruppen i Östergötland är ett företag baserat i Norrköping, som driver asylboende och behandlingshem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Madeleine Säll