Motbevisade fördomarna

Berörda parter i konflikten om Hotell Stallet saknades vid stormötet på asylboendet, men det gjorde inte Åtvidabergs befolkning.

30 juni 2014 11:58

Många som kom till Hotell Stallet gjorde det för att få en ursäkt av Bert Karlsson, som förra veckan kallade Åtvidaberg främlingsfientligt.

– Jag tror inte att ni är rasister, sa han. Jag säger bara att vi, när vi öppnade boendet här i Åtvidaberg, fick dödshot och andra negativa reaktioner.

Åtvidaberg krävde upprättelse, och även om Bert Karlsson först menade att hans ord misstolkats, så tog han slutligen tillbaka sitt tidigare uttalande.

Men Jokarjo AB:s vd stack in en reservation.

– Så fort allt det här har löst sig, vill säga.

Bert Karlsson hänvisade ständigt till ett möte på bolaget Jokarjos asylboende i Hällevik, Sölvesborg, där invånarna hade ställt sig frågande till boendet.

Men i Åtvidaberg, där man har tagit emot flyktingar och invandrare sedan mitten av förra seklet, behövde han sannerligen inte agera medlare eller upplysare.

När Zahid Al-Afaisad, asylsökande från Syrien, tog till orda och berättade om den tacksamhet han känner möttes han av applåder från mötesdeltagarna.

Att en röst, där någonting som kunde tas för främlingsfientlighet kunde skönjas, ska inte förtigas. Men denna röst var mumlande och svår att höra.

Diskussionen handlade om Bert Karlssons uttalande, men också om fastighetsägarens dubbla hyreskontrakt med ÅFF Sport och Konferens och Jokarjo AB.

– Jag har begått ett misstag, och det är jag den förste att erkänna, sa fastighetsägaren Tord Önnegren. Och jag har erbjudit ÅFF kompensation för detta.

ÅFF Sport och Konferens har fått besittningsrätt till lokalerna i tingsrätten, men Bert Karlsson sade sig vara säker på att Jokarjo kommer få rätt i hovrätten.

– Vi fick inte yttra oss i tingsrätten, det var mellan ÅFF och fastighetsägaren, sa han. Men i hovrätt är det vi som yttrar oss, och där kommer vi att vinna.

ÅFF Sport och Konferens, påstod Tord Önnegren, kommer med det nuvarande underlaget heller inte att ha möjlighet att betala den överenskomna hyran.

Att få rätt verkar viktigt för Bert Karlsson, men samtidigt förklarade han att han är villig att dela lokalerna med ÅFF Sport och Konferens elevhem.

– Nere i Sölvesborg inleder vi ett samarbete med fotbollsföreningen Mjällby, sa han. Vi ska sponsra föreningen, och det är vi beredda att göra här också.

Några representanter från ÅFF Sport och Konferens fanns inte på plats vid gårdagens möte, så där fanns ingen som kunde greppa den utsträckta handen.

Även Åtvidabergs styrande politiker lyste med sin frånvaro, och det var någonting som mötesdeltagarna beklagade innan Bert Karlsson hann göra det.

– Jag var hos kommunen i dag, sa Bert Karlsson. Är de bara villiga att diskutera saken och försöka lösa det här så är jag beredd att erbjuda en bra peng.

Att kommunen blev tagna på sängen vad gäller asylboendet är en överdrift, menade han. Att planer fanns påstod han att kommunen har känt till sedan länge.

– Sedan kanske det var så att de inte trodde att det skulle bli någonting, men det är en annan sak.

Möjligtvis var stämningen på stormötet till en början hätsk och upprörd, men de höjda röster som hördes gällde alla Bert Karlssons uttalande och Tord Önnegrens dubbla hyreskontrakt.

Efter mötet var det en trött Bert Karlsson som några ungdomar från Svenska Kyrkan, tillsammans med ungdomar från kommunens boende för ensamkommande flyktingbarn, hälsade på.

Bert Karlsson hade inför mötet efterlyst en "sansad dialog", och bortsett från några få undantag så var detta också just vad han fick.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
VIKTOR ANDERSSON