"Det här är mer än bara golf"

På Åtvidabergs golfbana kändes det som att förflytta sig bakåt i tiden, eller möjligen till en scen i Sällskapsresan, på söndagen. Då hölls för första gången Åtvidaberg Hickory Open.

22 augusti 2014 16:27

Hickorygolf är golf så som det spelades förr i tiden, med tidsenliga kläder och klubbor gjorda av det speciella träslaget. Utrustningen är från början av 1900-talet och det blir en stor kontrast när män med knickers och knästrumpor kliver ur bilar från 2000-talet, laddade för en dag på golfbanan.

– Hickorygolfen har verkligen växt i Östergötland de senaste åren, säger Jörgen Isberg, från Linköping.

Han är en hängiven spelare som åker på tävlingar var och varannan helg, inte bara i Sverige utan även till England och Skottland där sporten är stor.

– Man spelar inte hickory för att tjäna pengar, det är inga stora vinstsummor.

Jörgen Isberg tycker det känns helt rätt att klä upp sig, det är en del av charmen med hickory.

– Det känns som att vi spelar golf så som det var tänkt att det skulle göras. Det är mer svårspelat, men känslan när man lyckas är så mycket skönare, säger han.

Till skillnad mot modern golf är tempot lite lugnare och det är en mer behaglig stämning på banan. Mer prestigelöst, där det handlar om taktik och att spela smart – det är "mer än bara golf".

– Det är svårt att bli arg på klubbor som är från 1925. Ibland känns det som att modern golf många gånger handlar om att slå långt, så är det inte alls med hickory, säger Björn Petersson, som är en av arrangörerna.

En annan skillnad är att man har färre klubbor, som man bär själv. Tävlingen i Åtvidaberg är en av 21 på den svenska touren som sträcker sig från maj till oktober. Alla deltagare, 37 stycken, är män men vanligtvis brukar det vara kvinnor med i en damklass. I SM, som hölls för några veckor sedan, deltog 120 kvinnor och män och den manlige mästaren Johan Moberg fanns på plats även i Åtvidaberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristin Westesson