"Åtvidaberg är främlingsfientligt"

– Åtvidaberg är främlingsfientligt. Jag har inte varit med om värre.

Riksbekante entreprenören Bert Karlsson, vars bolag Jokarjo AB driver asylboendet på Hotell Stallet nämner flera hot mot Stallet och företaget samt en kommun och en fotbollsförening som inte alls välkomnar de asylsökande.

24 juni 2014 10:22

– Det är inte konstigt att det är krig i världen när det ser ut som det gör i Åtvidaberg, säger Bert Karlsson.

När Corren når honom befinner han sig i kustlandet i Blekinge, där det senaste i raden av Jokarjos asylboenden öppnats.

Anrika Hotell Hanöhus har paralleller med Hotell Stallet. Båda har haft sina glansdagar som nöjes- och konferenspalats. På Hanöhus ska 200 asylsökande ges plats, något fler än de 160 personer som ska fylla Stallet.

– Det är en helt annan stämning och vilja här. Vi har haft allmänheten här för information. Samma gjorde vi i Ekshärad, efter att någon krossat fönster när vi precis öppnat. Sen höll vi möte och allt blev bra. Man måste prata med varandra.

Bert Karlsson är snabb. Talar fort och om mycket. Bland annat om sin affärsidé och ambitionen att ha Sveriges bästa asylboenden.

– Vi vill få ut de boende i utbildning och ge dem praktikplatser så snart det går. Vi vill få in dem i samhället.

Han bygger ut sina planer i takt med att Migrationsverket upphandlar tillfälliga asylboenden.

– I slutet av september har vi nog 20 boenden.

Blir det fler i Östergötland?

– Det tror jag. Vi tittar faktiskt på ett boende i närheten av Åtvidaberg. Där kan vi ha några hundra platser.

I Åtvidaberg har Bert Karlsson kommit på kant med kommunen. Även fastighetsägaren Tord Önnegren har ställts i skamvrån. Liksom Migrationsverket.

Tord Önnegren för de dubbla hyreskontrakten; det ena med Bert Karlssons bolag och det andra med ÅFF sport och konferens AB. Bert Karlsson för sina affärsmässiga asylboende efter han varit partiledare för invandringskritiska Ny Demokrati under 1990-talet. Migrationsverket för den extremt snabba handläggningen.

– Det hela handlar om att Åtvidaberg inte vill ha någon flyktingförläggning eller asylsökande alls, menar Bert Karlsson.

Han gör en egen tolkning av ÅFF:s hyresavtal med fastighetsägaren.

– ÅFF gick in bara för att kommunen ville mota bort ett asylboende. Ordföranden i ÅFF är ju gift med kommunchefen. De har gjort detta ihop.

Han talar om Tom Skarin respektive Kerstin Skarin.

Det har varit många vändningar kring Stallet.

Kort: Hösten 2013 besöker Bert Karlsson Stallet. I november skriver han avtal om asylboende med Tord Önnegren. Asylströmmarna vänder. Migrationsverket behöver inte fler platser. Tord Önnegren tecknar ett nytt hyresavtal med ÅFF som ska öppna elevhem i augusti samt driva resten av anläggningen. För tre veckor sedan meddelar Migrationsverket att Stallet ska bli asylboende. ÅFF åker ur ut. Förra veckan beslutade tingsrätten om en så kallad säkerhetsåtgärd. ÅFF skulle haft tillgång till Stallet i måndags, men Jokarjo vägrar flytta ut.

– Domen har inget med oss att göra.

Inte heller hyresvärdens dubbla avtal, menar Karlsson.

– Önnegren har gjort en dumhet. Han har erbjudit sig att lösa det genom att betala 1,5 miljon kronor till ÅFF, men det har gått prestige i detta. Vi har erbjudit oss att dela Stallet med ÅFF och att bygga baracker med hög standard för fotbollseleverna, men ÅFF vägrar prata med oss.

Nej du, säger Bert Karlsson. Åtvidaberg får lågt betyg i medmänsklighet. Han pekar på flera hot, såväl mot honom själv som mot anläggningen och Jokarjo. Därtill klagar han på kommunen och politiker.

– ­De beter sig som Sverigedemokrater allihopa.

Kan du säga så med din politiska bakgrund?

– Jag har alltid stått för att vi ska ta hand om de asylsökande som kommer hit. Vi ska inte underkänna dem som människor. Förresten, i Jokarjo anställer vi nästan bara invandrare. De jobbar mycket bättre än svenskar.

Jokarjo AB:s asylboenden finns i:

Åtvidaberg

Borås

Hällevik

Skara (2 st)

Hagfors

Filipstad

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Willsäter