När vi förra gången besökte ladan på Åkerby gård, mellan Skärblacka och Kimstad, var den en byggarbetsplats. Nu ett halvår senare är förvandlingen total. Ägarna Richard och Jenny Samuelson är glada när de berättar att Åkerbys Gårdsbutik och lantcafé blev precis som de tänkt sig.
– Det känns spännande att äntligen få öppna när vi jobbat så länge. Vi kommer att ha öppet dagligen året runt utom på söndagar, säger Jenny Samuelsson.
Rummet är uppdelat i två avdelningar, en med bord och stolar där man kan fika om man inte hellre sitter utanför på gårdsplanen. Den andra delen är butik, där man bland annat kan köpa bröd, sylt, honung och saft. Richard Samuelsson berättar att de kommer att bredda utbudet med fler lokala produkter efter hand.
– Vi har naturligtvis också ägg, rapsolja, vetemjöl och rågmjöl som vi själva producerar på gården, säger han.
På öppningsdagen kunde man förutom att handla och fika även åka en liten tur med häst och vagn runt gårdsplanen och barnen fick sitta i gårdens traktorer.
– Det har varit anstormning med folk här sen vi öppnade och det trots att det var bronsmatch i VM för Sveriges landslag, säger Jenny Samuelsson.
Fin Doose från Odensvi, mellan Gamleby och Kisa, har besökt den gamla butiken flera gånger och är en av dem som kom på öppningsdagen.
– Vi tycker om deras mjöl och deras biskvier. Ibland har frugan och jag varit här själva. Men idag åkte vi hit hela familjen och morsan som en utflykt, säger han.
Den tidigare mindre gårdsförsäljningen låg i anslutning till äggproduktionen. Men paret Samuelsson tror att satsningen på ett kafé och en större butik är rätt i tiden trots att matpriserna gått upp.
– Vi visste inte att det skulle bli lågkonjunktur när vi drog igång projektet men vi har varor som alla behöver och vi tror stenhårt på det här, säger Jenny Samuelsson.
– Det känns bra. Visst det har varit en resa med medgångar och motgångar. Lite strular det alltid när man ska få allt rakt och i fint i en gammal lada där det inte finns några raka vinklar från början, säger Richard.
Satsningen på att få i ordning allt har kostat mer än en miljon kronor, plus en stor arbetsinsats utöver gårdens vanliga sysslor.
– Man får se det som en investering i gården. Annars hade ladan kanske gått samma öde till mötes som många andra lador. Stå tom tills den förfaller för att sedan rivas. Nu har vi blåst liv i den och det känns kul.