Tyska och danska tjuvar misstänks stjäla och smuggla Blekinges berguvar utomlands. En rovfågel kan säljas för 100 000 kronor på den svarta marknaden.
Plötsligt är häckande uvar spårlöst borta, säger Projekt berguvs samordnare i Blekinge Hans Edenwall till Blekinge Läns Tidning.
Sedan 1985 har projektet släppt ut berguvsungar, ringmärkt och hållit koll på berguvarna i Blekinge.
Från att ha varit en utrotningshotad rovfågel finns nu 20 revir i länet varav nästan hälften har berguvar som lyckats med häckningen varje år.
Ett stort hot mot verksamheten har dock funnits hela tiden. Häckande uvar har plötsligt försvunnit och projektledningen misstänker att uvarna fångas in eller skjuts och förs ut ur landet för att säljas på den svarta marknaden.
Ortsbefolkningen har också utfrågats om var häckningarna finns. Conny Philipsson, ringmärkare och inventerare på Projekt berguv, har hittat fem berguvsplatser i Blekinge som markerats med färgade löv. Troligen har det skett för att förövarna ska hitta tillbaka till platsen.
Var häckningsplatserna finns vet väldigt få och Hans Edenwall och Conny Philipsson tror därför att tyskar och danskar får hjälp av någon på orten att leta reda på berguvarna.
Att berguvar förs ur länet kan få konsekvenser. Berguvsstammen i Blekinge är så pass god att projektledningen hoppas kunna sluta plantera ut fågeln om ungefär fem år. Men fortsätter rovjakten kan det bli problem.
Vi lever helt på skänkta medel. Händer det något oförutsett så har vi inte en chans att stoppa jakten, säger Hans Edenwall.