Fläsk kan ligga bakom salmonellautbrott

Karlskrona2003-07-26 09:08

Troligtvis ligger ett parti på två ton dansk fläskkarré bakom den salmonellasmitta som drabbat ett hundratal restaurangbesökare i Kallinge i Blekinge.

Än så länge är det inte hundraprocentigt klarlagt på vilket sätt smittan hamnat i kebabköttet.

De första proverna visade att personalen var smittfri, men i söndags natt blev en av de anställda akut magsjuk.

Provtagningen visade att han hade drabbats av salmonella.

- Nu ska den typbestämmas så att vi kan jämföra och se om det är samma typ som påträffats i köttet, säger miljöinspektör Nils-Gunnar Nilsson.

Ovanlig smitta

- Jag tror ändå mest på att det är köttet som har varit smittkällan från början. Den här salmonellatypen är så pass ovanlig att den bara har påträffats en handfull gånger de senaste tio åren. Ett par av de gångerna har det varit just i fläskkarré från Danmark, säger Nils-Gunnar Nilsson.

Samma uppfattning har Birgitta de Jong, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

- Jag tror inte den kommer från personalen utan från slakteriet i Danmark, säger hon till TT.

Enligt de första uppgifterna skulle den fläskkarré som använts till kebabköttet ha varit svensk. Miljöförvaltningens efterforskningar har senare visat att grossistfirman i Jönköping har importerat köttet från Danmark.

Prover hos grossisten

Miljöförvaltningen i Jönköping har kopplats in och tog under onsdagen prover hos grossistföretaget och på det danska kött man hade i lager.

Av den leverans på två ton som bland annat gick till Kallinge, och som åtföljdes av ett intyg om att köttet var garanterat salmonellafritt, finns däremot inget kvar.

- Det är förmodligen uppätet redan, säger Gunvor Johansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Jönköping.

Trots att de definitiva provresultaten inte blir klara förrän tidigast på måndag ska grossistföretaget redan nu sanera sin styckningsavdelning.

Enligt Smittskyddsinsitutet finns det ännu inga tecken på att salmonellan skulle ha dykt upp på andra håll i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!