Regeringen lovar stötta Kalmar

Kalmar2004-03-18 16:24

Efter chockbeskedet för Kalmarregionen om att tågtillverkaren Bombardier lägger ner sin fabrik med nästan 500 anställda lovar regeringen mer resurser till länsarbetsnämnden och statliga etableringar i länet.

Arbetsmarknaden i Kalmar län ser minst sagt dyster ut. Tidigare i år meddelade Electrolux att företaget sannolikt lägger ner sin dammsugartillverkning i Västervik och flyttar verksamheten till Ungern.

På onsdagen kom beskedet om att Bombardier stänger sin tillverkning i Kalmar och att golvtillverkaren Kährs varslar 285 personer i Nybro. Dessutom kommer ett stort antal underleverantörer sannolikt att förlora sina uppdrag.

Det är det värsta läget vi haft på tio år och vi ser ingen ljusning under 2004, säger Monica Häll, länsarbetsdirektör i Kalmar län.

Regeringen är beredd att sätta till mer resurser.

Det första vi kan göra är att med hjälp av arbetsmarknadspolitiken se till att enskilda människor får den stöttning de behöver. Vi intensifierar också dialogen med läns- och kommunföreträdare för att hitta lösningar. Det kan bland annat vara fråga om statliga etableringar, men än viktigare är att nya företag kan utvecklas på orterna, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

Kommunledningarna i Kalmar, Nybro och Västervik planerar tillsammans med regionförbundet i länet att lägga fram ett förslag till åtgärdspaket för regeringen redan i slutet av nästa vecka.

Regeringen med statsminister Göran Persson i spetsen har det senaste året försökt påverka Bombardier att lägga koncernens hyttillverkning i Kalmar. Statsministern är nu besviken på Bombardiers ledning.

Jag tycker det är mycket märkligt. Nyligen fick vi beskedet om att Bombardier valt Kalmar som utvecklingsenhet i Europa, säger Göran Persson.

Regeringen betecknar Bombardiers beslut att lägga ner Kalmarfabriken som oseriöst. Bombardier, däremot, anser att en satsning på Kalmarfabriken hade varit oseriös med tanke på den låga beläggningen där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!