Kalmar är med sina nästan 66 000 invånare den största kommunen i Kalmar län och den femte största i den tilltänkta Östra Götalandsregionen. Trots att den är minsta av de större städerna i regionen, kan den få stor betydelse när de olika uppdragen ska fördelas. Exakt hur stor är svårt att säga, men en ganska säker gissning är att såväl östgötar, Västervikare och övriga smålänningar kommer att få mer att göra med Kalmar i framtiden.
Men vad vet vi om kommunen då? Förutom att den är residensstad i Kalmar län och redan i dag nav för många viktiga funktioner för hela länet?
Kalmarunionen
De flesta känner säkert till att staden historiskt sett präglats av vatten, sjöfart och krig. Kalmar var vid 1200-talets mitt en av Sveriges viktigaste handelsstäder och hade viktiga förbindelser med det medeltida tyska handelsförbundet Hansan.
Slottet som tronar i stadens äldre delar har byggts till i omgångar, men man tror att den äldsta kända delen restes under 1100-talet. Det var länge mittpunkt för lokal, nationell och nordisk politik och det var där som drottning Margareta år 1397 höll rådsmötet som hade till syfte att förena Sverige, Norge och Danmark till en union – Kalmarunionen.
Det nuvarande utseendet präglades av Gustav Vasa som för övrigt haft stor betydelse för Kalmar. Det var där han landsteg när han 1520 kom flyende hem från Lübeck för att starta ett befrielsekrig.
Andra viktiga årtal är 1915 då Kalmar stift gick upp i Växjö stift, 1972 då Ölandsbron invigdes, 1977 då Kalmar fick en högskola och 2010 då Kalmar blev en universitetsstad.
Idrottsliga stoltheter är fotbollslaget Kalmar FF och bordtennisklubben Kalmar BTK, där en av världens mest kända spelare Jan-Ove Waldner spelade i många år. Andra kända personer från Kalmar är: Lena Hallengren, politiker, Richard Hobert, filmregissör, Ivar Kreuger, industriledare, Ola Magnell, artist, Jenny Nyström, konstnär, Hans Villius, historiker.
Kalmaritiska egenheter är bland annat språket, där egenheten att helt hoppa över ”r” i orden är mest påtaglig.
Åker du till Kalmar eller Öland får du inte missa att äta kroppkakor – en ”nationalrätt” som serveras på i princip varje lunchrestaurang någon gång i veckan. Men pass på så att du får din favorit! Det är skillnad på de gråa öländska kroppkakorna, som görs på råriven potatis och på de vita småländska, som görs på kokt potatis.