Bombardierkoncernen tillkännagav på onsdagen att man kommer att genomföra en omfattande omstrukturering av sin världsomspännande tågverksamhet. Det innebär att antalet anställda minskas med 6 600 personer. Sammanlagt sju av Bombardiers produktionsanläggningar i fem europeiska länder ska stängas de närmaste två åren.
För Sveriges del innebär beslutet att Kalmarfabriken läggs ner år 2005. Sammanlagt 300 anställda berörs av beslutet och räknar man in dem som varslats tidigare så är det närmare 500 jobb som försvinner från Kalmarregionen. Dessutom varslas 120 personer i Västerås och 30 i Stockholm och Hässleholm.
För Kalmarregionen som de senaste åren drabbats hårt av varsel och företagsnedläggningar var beskedet ett dråpslag som innebär att man förlorar en av sina största privata arbetsgivare.
Nedläggningen betyder att vi blir av med ett stort antal arbetstillfällen. Det är väldigt besvärligt i sig. Men sedan betyder det också att vi förlorar civilingenjörskompetens i regionen, säger Kjell Henriksson (s), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar.
Infrastrukturminister Ulrica Messing och regeringen, som aktivt verkat för att Kalmarfabriken skulle få vara kvar, uttryckte sin besvikelse över Bombardiers beslut.
"Regeringen har under längre tid fört diskussioner med Bombardier om företagets hyttproduktion och så sent som i juli fick vi besked om att en sådan produktion skulle förläggas till Kalmar. Att företaget ett halvår senare meddelar att hyttillverkningen inte blir av och att man också lägger ner hela tågproduktionen i Kalmar är inte seriöst", skriver Ulrica Messing i ett pressmeddelande.
Arbetsmarknadsläget i Kalmarregionen mörknade ytterligare under dagen när golvtillverkaren Kährs meddelade att man varslar 285 anställda på fabriken i Nybro. Varslen gäller i huvudsak medarbetare i produktionen.