Han firar 50 år som frisör

Det är trivsamt hos We Ge frisören i Ljungsbro. På väggarna hänger svartvita foton från början av 1900-talet som visar Ljungsbros historia. Ena väggen upptas av en väggfast inredning med stora speglar. I frisörsalongen har inte mycket ändrats sedan 1930-talet.

Sedan gammalt. Entrén är av natursten och originaldörr med skylten Frisér salong är original.

Sedan gammalt. Entrén är av natursten och originaldörr med skylten Frisér salong är original.

Foto:

K-märkt2017-01-09 07:03

Anders Gustavsson är nu ensam ägare till We Ge och firar snart 50 år som frisör. Att män inte skulle kunna göra två saker samtidigt stämmer inte med en frisör. Saxen klipper vant runt kundens öron och nacke medan Anders berättar om salongen. We Ge frisören kan räkna sina anor till mitten av 1960-talet. We i namnet står för Weimar och Ge står för kompanjonen Göte.

Den förste ägaren på 1930-talet hette Andersson. Ett förstorat tidningsurklipp på väggen visar hur företaget Cloetta som lät bygga huset även såg till att det blev en frisör i huset.

Anders har ett frisörhistoriskt intresse och samlar gärna på frisörprylar.

– På semestern blir det ju att man kollar in andra salonger. Hittar man nån kul grej så köper man den, säger han.

I hyllorna trängs frisörhistoria; rakknivar, klassiska herrdofter som Old Spice och hårvattnet Keratin med tillhörande reklam. Mycket av prylarna har kunderna skänkt och de bidrar till atmosfären i salongen.

Anders är utbildad vid Ljungstedtska skolan och fick lära sig raka med rakkniv. Något som han då och då praktiserar.

Böcker om bygden trängs på soffbordet. De som sitter och väntar på sin tur kan läsa all tänkbar litteratur om ”det goda samhället Ljungsbro.”

Anders hoppas det kommer någon och tar över efter honom. Någon som förstår värdet av en originalinredning, tillägger jag. Anders instämmer.

Frisersalongen har legat i samma lokaler sedan huset byggdes 1931. Texten ”Frisér salong” över dörren är original. Dörromfattningen är av huggen sandsten, trappan är av granit och kröns av ett enkelt smidesräcke. Här låg även post och polis. Skylttexten ”Kungl post” är kvar och i källaren står arrestlokalen tom.

Huset är ritat av Linköpingsarkitekten Axel W Brunskog som även har ritat övriga hus utmed Hjalmar Svenfelts väg fram till Cloettafabriken.

Inredningen är tillverkad av NK (Nordiska Kompaniet). Bänkar, skåp och hyllor är gjorda i betsad björk med mässingsbeslag och har stått här sedan 1931.

– Det fanns frisörstolar också som hörde till, men de åkte ut på 1970-talet, säger Anders. Men de stolar som finns nu är ju inte helt färska de heller...

inredningen med skåp i betsad björk ger en levande yta med handtag i mässing står sig än. Skivan är så klart av marmor.
inredningen med skåp i betsad björk ger en levande yta med handtag i mässing står sig än. Skivan är så klart av marmor.
Fakta

Nordiska kompaniet i Stockholm är mest känt för sitt varuhus men man hade även egen tillverkning av möbler och inredningar. NK:s verkstäder i Nyköping tillverkade möbler och armaturer mellan åren 1904 och 74. Tidens bästa möbelformgivare, som Carl Malmsten och Gunnar Asplund, jobbade åt NK :s verkstäder. NK var först med att lansera möbler i platta paket. Detta gjorde att det blev billigare när kunden själv fick monter ihop möblerna. Låter det bekant?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!