Den svenska mjölkproduktionen minskar inte längre. Nu väntar sänkta mjölkpriser efter sommaren.
Priset sjunker med en eller ett par tioöringar i producentledet.
Hur det slår igenom på konsumentsidan är en annan fråga, säger Harald Svensson, chefsekonom vid Jordbruksverket, till TT.
Sedan 2001 har mängden producerad mjölk i Sverige minskat med omkring en procent om året. Och förra året tog minskningen fart ytterligare.
Det beror på att mjölkbidraget till bönderna har kopplats bort från mängden mjölk bönderna producerar, säger Harald Svensson.
För att råda bot på bristen höjdes mjölkpriserna tidigare i år. Men nu har den nedåtgående trenden för mjölkproduktionen vänt.
Investeringar och antalet födda kalvar tyder på att det håller i sig. Men vi kan inte veta säkert.
Samtidigt har livsmedelspriserna blivit 10 procent högre för konsumenterna under senaste året. För jordbruksprodukter uppgår ökningen till 17 procent. Trenden är global och bedöms hålla i sig.
Men lönsamheten för bönderna hålls tillbaka av stigande foderpriser, senaste året med 18 procent.
Så det kommer nog att bli höjda köttpriser framöver, säger Harald Svensson.