Länets nya partner: "Stolt men inte stöddig"

Jönköping vill få flera statliga verk och arbetstillfällen placerade hos sig om Östergötland går ihop med Småland till en storregion. Jönköping växer så det knakar och skulle bli den tredje storstaden tätt efter Linköping och Norrköping i det nya storlänet.

I förändring. Jönköping är en växande stad med expansivt företagande och det kan vara bra för östgötarna, tror Anne-Marie Nilsson (C).

I förändring. Jönköping är en växande stad med expansivt företagande och det kan vara bra för östgötarna, tror Anne-Marie Nilsson (C).

Foto: Foto: Jenny Eriksen

JÖNKÖPING2016-09-28 11:28

– Jag tror inte att det finns risk för konkurrens mellan de tre städerna. Om man tänker att en region bara kan ha ett centrum kan det bli konkurrens. Jag tror att det behöver finnas flera noder istället, säger Anne-Marie Nilsson (C), ordförande för kommunstyrelsen i Jönköpings kommun.

Men hon upprepar flera gånger under intervjun att hon vill se fler statliga verk och arbetstillfällen placerade i Jönköping om den föreslagna hopslagningen av Östergötland-Småland till Östra Götaland blir verklighet.

Idag ligger bland andra Skogsstyrelsens huvudkontor, Jordbruksverket, Domstolsverket och Göta Hovrätt i Jönköping och Arbetsmiljöverket och Migrationsverket har regionkontor.

Frågan om Sverige ska delas in i större regioner har stötts och blötts i årtionden och politiska partier har bråkat med varandra och internt. I tidigare artiklar har vi berättat om östgötska politiker som är avvaktande men inte negativa, om Kalmar-politiker som förespråkar storregionen och hoppas på bättre kommunikationer, och Växjös moderata kommunalråd som inte vill vara med i några sammanslutningar alls.

I Jönköpings län har politiska strider utspelat sig där Sverigedemokraterna, med stöd av Moderaterna, krävt folkomröstning om förslaget till storregioner. I maj i år enades partierna dock om ett ja, men gav besked till Indelningskommittén att Jönköpings län inte tänker gå med redan 2019 utan i andra omgången 2023.

Anne-Marie Nilsson (C ), ordförande för kommunstyrelsen i Jönköping, hade velat starta redan 2019.

– När man ska göra en förändring är det ofta inte bra att skjuta på det för länge. Saker riskerar att gå i stå, säger hon.

Bland Jönköpingsbor i allmänhet tycks engagemanget kring regionförslaget inte särskilt stort. Frågan är ännu abstrakt och flera jag talar med på stan säger att de inte vet nåt. Några är dock insatta. Maj Johansson, 95 år, som promenerar i stadsdelen Väster, säger att hon gillar samhällsförändringar och tror på positiva följder av en storregion. Andra jag talar med är motståndare.

Och det är lite kännetecknande för Jönköpingsbornas inställning, antyder Anne-Marie Nilsson ( C).

– Ibland hör man att ”Jönköping klarar sig självt”, att vi har det bättre så. En tredjedel av befolkningen i regionen bor i Jönköping men det betyder inte att vi alltid gör allt rätt eller smartast här. Jag tycker man kan vara stolt över det lokala, men även ödmjuk och inte alltför stöddig.

Om Östergötland blir partner med Jönköping, vilken nytta skulle östgötarna ha av er?

– Det finns en stark entreprenörsanda här, en utvecklad företagsamhet. Under den stora finanskrisen och även i andra kriser har vårt näringsliv klarat sig bra igenom.

Utanför Anne-Marie Nilssons tjänsterum i det krämvita Rådhuset i Rådhusparken i Jönköpings city pågår vid intervjun ett högljutt bygge av cykelbana. Att få fler Jönköpingsbor att cykla – trots den utmanande topografin med branta backar upp från Vätterns stränder – är högprioriterat för lokalpolitikerna som bland annat studerar Linköping.

Anne-Marie Nilsson tror att städerna i Östra Götaland (Linköping, Norrköping, Växjö, Kalmar) kan utveckla andra samarbeten; kring arbetsmarknadspolitik, de högre lärosätena, och kommunikationer. Hon säger sig säker på att det blir en höghastighetsjärnväg (Ostlänken).

Finns det förutsättningar för att binda ihop Östergötland-Småland till en fungerande region?

– Ja, om det finns en politisk vilja till det.

Sverige delas in i storregioner

Den så kallade Indelningskommittén kom tidigare i år med sitt förslag på hur Sveriges länsgränser ska tas bort och vilka nya större regioner som kan bildas.

Idén är att större regioner ska kunna samverka och få mer skjuts i sjukvårdsfrågor, arbetsmarknad, transporter och utveckling.

Östergötlands företrädare hade önskat sig ett partnerskap med Sörmland men förslaget lägger ihop Östergötland med Smålands tre nuvarande län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om