- Men det är viktigt med introduktionsprogram för de nyanställda, säger byrådirektör Kerstin Palmér, projektledare på tillsynsenheten.
Speciellt viktigt bedöms det vara med en genomtänkt introduktion och handledning när det anställs vikarier med låg utbildningsnivå och dålig vårderfarenhet.
Tillsynen genomfördes i äldreboenden i samtliga 38 kommuner i Jönköpings och Kalmar län samt i Östergötland. Motsvarande studier har inte gjorts på andra håll.
Syftet var att uppmärksamma vårdgivarna på att hälso- och sjukvården måste vara säker även under semestertid, då det kan vara svårt att rekrytera personal. Därför måste man planera för sommaren i god tid.
- Det var lite överraskande att det i år ansågs lättare att rekrytera sjuksköterskor jämfört med tidigare somrar, säger Palmér.
Inhyrda sjuksköterskor från bemanningsföretag användes inte i lika stor utsträckning som tidigare, varken normalt eller under semesterperioden.
Endast tre enhetschefer uppgav att det kommit klagomål på brister i vården under sommaren, men hälften sade sig vara medvetna om att det förekommit avvikelser.
Det som rapporterats som avvikelser var bland annat förväxling av läkemedel och glömd läkemedelsdos.
- Det ledde dock inte till att några patienter kom till skada, säger Palmér.
Några incidenter förekom också.
Hälften av enhetscheferna har uppgett att de kommer att förändra planeringen inför nästa sommar. De förändringar som planeras är bland annat att förbättra information och introduktion. Det behövs också mer personal för oväntade händelser.
Socialstyrelsen kommer även nästa år att följa upp hur sommarbemanningen fungerar.