-- Djurskyddslagstiftningen ska gälla och den går också att tillämpa mot enskild och därmed kan kommunerna ta till redskap som exempelvis ett vitesföreläggande, säger Leif Denneberg, chef för Jordbruksverkets djuravdelning.
Jordbruksverket gick under tisdagen ut till kommunerna, som är tillsynsmyndighet, med påminnelser om att de regler som gäller nu mycket väl kan tillämpas och att de bör agera mot äggproducenter som envisas med oinredda hönsburar.
Men juridiskt är frågan inte avgjord, ens efter de två domar som avkunnats i länsrätterna i Stockholm och Jönköping. Snarare tvärtom, eftersom länsrätterna kom fram till olika slutsatser.
I Jönköping fick ett 30-tal äggproducenter rätt sedan de överklagat ett beslut om att inte förlänga dispenser om att ha oinredda burar. Länsrätten ansåg att fallet inte anmälts till EU för prövning om det kunde betraktas som ett handelshinder och gav därmed äggproducenter möjlighet att låta bli att förbättra burarna.
Länsrätten i Stockholm däremot gav i en annan dom Jordbruksverket rätt.
-- Man kan sälja äggen hur som helst, säger Leif Denneberg, och därför kan det inte vara fråga om någon handelshindrande effekt.
Jordbruksverket överklagade för några veckor sedan länsrättens i Jönköping dom, som gällde landets största äggföretag, Aniagra och som ses som ett pilotfall. Hönsburarna ska således upp även i kammarrätten.
Domstolsprocesserna riskerar därmed att dra ut på tiden och det kommer att dröja ännu längre innan domarna vinner laga kraft.
Det var på grund av detta, samt den förvirring som råder bland producenterna, som Jordbruksverket gick ut till kommunerna med uppmaning om alertare tillsyn. Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion kommer emellertid regeringen troligen att inom kort göra en anmälan till EU, trots att det kanske inte är nödvändigt.