Jeopardy-datorn till Linköping

– Man ska inte bara köpa dystopi-historierna om hur tekniken tar över oss. Det är viktigt att förstå vilka möjligheter som finns.

Sofie Forsberg, student i kognititionsvetenskap.

Sofie Forsberg, student i kognititionsvetenskap.

Foto: Frida Glenning-Ströberg

Linköping2019-03-07 19:30

Det säger Sofie Forsberg som studerar kognitionsvetenskap vid Linköpings universitet. Hon är också med och arrangerar konferensen Kvit den 9 april, med föreläsningar för näringslivet och allmänheten.

Kognitionsvetenskap handlar om metoder för att studera och forma tanke, minne och handling hos både människor och teknik. Konferensen hålls för 25:e året, i Kårhuset Kollektivet på Ågatan i Linköping. I år handlar det om människans relation till AI, artificiell intelligens, som just nu är på stark frammarsch.

– Det är en chans för näringslivet att möta oss som studerar det här teoretiskt och är väldigt ivriga att lära oss mer om hur det fungerar i praktiken.

Varför är AI och kognitionsvetenskap så intressant just nu?

– Artificiell intelligens är inte bara framtiden. Det händer just nu mycket kring AI i världen, som alla företag berörs av. En bra referens är självkörande bilar. Ska vi ha dem på vägarna så handlar mycket om hur tekniken förstår människor, inte bara tvärtom.

Bland annat föreläser Lundaprofessorn Peter Gärdefors om socialisering med robotar, och Annika Larsson från Veoneer som forskar kring hur bilen ska förstå människan. Datajätten IBM finns där med sin Watson, känd för att ha besegrat människan i Jeopardy.

– Den här Watson-versionen kan göra människors tankar om filosofi, till konst. Det är intressant att se hur bra maskinen förstår människan, säger Sofie Forsberg.

Podd-tips

Lyssna på podden "Koggljudet" som kognitionsvetarna har skapat för att berätta med om ämnet på konferensen.

Se mer: www.kvit.kogvet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!