Agget har han länge burit med sig. Redan när han dömdes för liknande grova stölder och grov smuggling av kulturföremål av Hovrätten för Nedre Norrland 2006 kom det fram att han lämnat kvar brev till bland annat Regeringskansliet på brottsplatserna.
Det återkommande temat i breven var hans kritik mot regeringens sätt att behandla utländska föräldrar, troligen apropå att han dömts till utvisning från Sverige och inte haft möjlighet att träffa sin son i den utsträckning som han önskat.
I ett mejl till en polis, som varit involverad i den senaste förundersökningen, skriver han med versaler: "Jag är fortfarande en fara för er om din regering inte ber mig om ursäkt och jag får åtminstone en pension från den svenska staten".
Han skriver också att de två ljusstumpar, som han satte i PET-flaskor med tändvätska i, i ett fönster till Rönö kyrka inte var något försök till mordbrand, utan bara en varning. Dessutom skrev han:
"Så länge jag lever så här blir jag en fara för det svenska kulturarvet".
Det kom fram när rättegången mot den 63-årige spanjor, som åtalats bland annat för grova stölder och grov smuggling av klenoder ut kyrkor och hembygdsgårdar, inleddes på tisdagsmorgonen. Brotten har skett mellan juni 2010 till oktober 2014. I Östergötland skedde stölderna ur Tidersrums kyrka i Kisa i oktober 2010 och ur Rönö kyrka i juli 2014.
Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström tog upp den åtalades agg mot regeringen när han gjorde en övergripande sakframställan. Den var av lite annorlunda karaktär, eftersom det trots de konstaterade brotten och de många kulturföremål som tagit i beslag saknas bevisning i form av vittnen, DNA och fingeravtryck.
– Det vi åberopar är digitala fotspår. Den åtalade har använt telefon, dator, kamera och GPS som i vissa fall efterlämnat spår och det kommer vi att redovisa, sade han.
Han pekade även på att den åtalade använt samma tillvägagångssätt vid inbrotten i kyrkor, kapell och hembygdsgårdar under den senaste brottsserien som då han begick de liknande stölderna, som han fälldes för 2006.
Vidare pekade han på att stölder av medeltida träskulpturer inte begås av vem som helst, eftersom det krävs ett brett kontaktnät för att kunna sälja de unika klenoderna vidare.
Polis och åklagare kom den nu åtalade på spåren sedan en professor i Greifswald, Tyskland, reagerade på att auktionsfirman Nagel hade medeltida träskulpturer till försäljning i sin katalog.
Han berättade det i sin tur för en konsthistoriker som efter viss efterforskning och kontakter med en svensk kollega konstaterade att det rörde sig om figurer som stulits ur Evertsbergs kapell. Det ledde till att polisen blev inkopplad och tog kontakt med auktionsfirman, som har tillgång till Interpols register över stulna föremål.
– Hur detta kunnat passera Nagels nålsöga vet jag inte, sade Hans-Jörgen Hanström.
Auktionsfirman blev ett slags dörröppnare i utredningen, eftersom polis och åklagare fick veta att det var den nu åtalade spanjoren som lämnat in föremålen för försäljning.
Men den åtalade 63-åringen förnekar brott.
– Han upplever att polis och åklagare inte varit objektiva under utredningen. Han känner sig lurad och vilseförd, säger försvarsadvokaten Mats Tornéus.
Han ställde sig också frågande till att polis och åklagare inte lyckats prestera bättre bevisning med tanke på att hans klient suttit häktad med restriktioner mer än fem månader. .