Kraftig ökning av covid-19 i Västerbotten

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Västerbotten har nästan fördubblats på en vecka. Smittskyddsläkare Stephan Stenmark beskriver situationen som mycket allvarlig.

Antalet covidfall i Västerbotten ökar kraftigt. Många av de som testats positivt har koppling till arbete på Northvolt, strax öster om Skellefteå. Arkivbild.

Antalet covidfall i Västerbotten ökar kraftigt. Många av de som testats positivt har koppling till arbete på Northvolt, strax öster om Skellefteå. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vetenskap & teknologi2021-02-08 14:23

Förra veckan uppgick antalet bekräftat smittade personer i regionen till 806, vilket kan jämföras med 440 fall veckan dessförinnan, skriver Region Västerbotten på sin hemsida. Även den brittiska virusvarianten ökar, och för närvarande har fler än 30 personer den brittiska mutationen.

– Det som gör läget så allvarligt är kombinationen av en snabb ökning och att vi vet att vi har en förekomst av den brittiska varianten. Det är allvarligt både för individen, sjukvården och samhället i stort, säger Stephan Stenmark till TT.

Han säger också att det kan bli aktuellt med fler åtgärder för att bromsa smittan.

– Det är viktigt för hela regionen att vi är på tå. Man måste träffa färre människor och begränsa sin rörlighet ute i samhället till endast det som är nödvändigt.

Bland anställda

Ökningen sker främst i kommunerna Skellefteå och Lycksele. I Skellefteå är ökningen kopplad till ett utbrott på Northvoltanläggningen – en stor batterifabrik – som byggs utanför staden. De som arbetar där kommer från regionen, övriga landet och stora delar av Europa.

– Förutom att alla nationella rekommendationer gäller där också har det inletts en intensiv testning. Hela personalgruppen på cirka 1 100 personer testades två gånger förra veckan, vilket har bidragit till att vi funnit många fall, säger Stephan Stenmark.

Av de drygt 2 000 testerna var fem procent positiva.

Förstaklassare hemma

I Lycksele har ökningen av antalet covid-fall kopplats till skolor. Både lärare och elever har smittats. På högstadie- och gymnasieskolan bedrivs fjärrundervisning för de totalt cirka 1 000 eleverna, och under denna vecka får de cirka 50 förstaklassarna på Forsdalaskolan stanna hemma och undervisas på distans.

Anledningen är att sex anställda, varav fem arbetar med förstaklassarna, har smittats.

– Det var inget lätt beslut men togs i syfte att försöka hindra att smittan sprider sig mer på skolan, säger skolchef Samuel Lundström.

Fakta: Region Västerbotten

Antalet konstaterade fall av covid-19 var 806 förra veckan.

De föregående tre veckorna låg motsvarande siffra på cirka 400 varje vecka.

Ökningen märks främst i åldersgrupperna 19–39 och 40–59 år.

För närvarande vårdas 35 covidsjuka på sjukhus och 9 av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Källa: Region Västerbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!