"Enda rimliga beslutet" om Belarusaffären

Exportkreditnämndens beslut att dra tillbaka sina erbjudanden om kreditgarantier i en affär med Belarus välkomnas brett politiskt. –Det hade varit fullkomligt tondövt med ett annat beslut, säger Centerpartiets Kerstin Lundgren.

Riksdagsledamoten Kerstin Lundgren (C). Arkivbild.

Riksdagsledamoten Kerstin Lundgren (C). Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vetenskap & teknologi2021-05-25 15:30

Fredik Malm (L), utrikespolitisk talesperson, tycker att det är mycket bra att Exportkreditnämnden har tagit till sig av kritiken om situationen i landet.

– Det är uppenbart att om man inte hade granskat det här från mediernas sida och den belarusiska oppositionen lyft fram vad som sker i landet, då hade man förmodligen utfärdat lånegarantin. Men tack vare debatten så avbryter man från myndighetens sida. Det här var ett nödvändigt beslut, säger han.

Fredrik Malm anser att frågan även handlar om svensk handelspolitik. Han kräver ett stopp för stöd till affärer med statliga bolag Belarus.

– Sverige har under mycket lång tid haft en handelspolitik som går ut på att man inte bryr sig så mycket om vem man handlar med. Man måste ta i beaktande att diktaturen i Belarus också bedriver ett så hårt förtryck att det kan destabilisera vårt närområde.

Stärka makten

Vänsterpartiets Håkan Svenneling säger att det faktum att affären involverade statliga bolag i Belarus gör att diktatorn Aleksandr Lukasjenko har kunnat stärka sin position.

– Det är det enda rimliga beslutet som EKN kunde ha fattat och man borde ha gjort det tidigare. De här bolagen är till för honom att behålla makten och stärka makten.

Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren:

– Det hade varit fullkomligt tondövt med ett annat beslut.

Hon poängterar att en ledamot i EKN:s styrelse reserverade sig när beslutet om att erbjuda kreditgarantier fattades i augusti. Information om kränkningar av mänskliga rättigheter och svårigheten att handla med landet måste då ha varit uppenbar.

Regeringen borde se över de styrdokument som går ut till myndigheten och reglera handeln hårdare, anser Lundgren.

– Man kan vara i svåra miljöer, men i miljöer med skurkstater som Belarus utvecklats till efter valet i augusti, där ska man inte vara.

Moderaternas Hans Wallmark talar om en explosion av våld i landet efter presidentvalet i augusti.

– Och efter söndagens statligt orkestrerade flygkapning fanns det ingen annan väg att gå.

Han påpekar också att Belarus ligger i Sveriges närområde och att händelseutvecklingen där påverkar oss. Därför kräver han att EKN i framtiden gör säkerhetspolitiska analyser när de stöttar exportaffärer.

Agerande i EU

När utrikesutskottet i dag sammanträdde ställde sig C, L, M och V bakom en begäran om att kalla utrikesminister Ann Linde (S) till utskottet. De vill att hon "i närtid" kommer för att svara på regeringens hantering av Belarus i bredare bemärkelse.

Om Sverige ska verka för sanktioner mot Belarus så får man inte ha en hållning om att handel med statliga bolag kan stöttas av svenska myndigheter, enligt Kerstin Lundgren.

– Det här är en fråga om utrikespolitik, säkerhetspolitik och vårt agerande i EU.

Ann Linde har i en tidigare kommentar till TT påpekat att Exportkreditnämnden inte är en fråga som ligger på hennes bord.

"Ansvarigt statsråd, utrikeshandelsminister Anna Hallberg, kommer att informera utrikesutskottet i enlighet med önskemålet om uppföljning till den information som Anna Hallberg lämnade i näringsutskottet den 4 maj."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!