Tre kvinnor fick cancer efter felaktiga provsvar

Först efter flera år upptäcktes att kvinnorna felaktigt fått svar om att deras gynekologiska cellprover var normala. I själva verket fanns cellförändringar och alla tre utvecklade sedan cancer. Nu har regionen ändrat sina rutiner.

Cellprover från tre kvinnor tolkades vara normala men vid en efterkontroll visade det sig att det röde sig om cellförändringar som sedan utvecklades till cancer. Arkivbild

Cellprover från tre kvinnor tolkades vara normala men vid en efterkontroll visade det sig att det röde sig om cellförändringar som sedan utvecklades till cancer. Arkivbild

Foto: isabell Höjman/TT

Vård2022-04-24 07:49

Det är Region Västernorrland som nu har utrett tre fall där kvinnor fick fördröjd diagnos och behandling på grund av felaktigt diagnostiserade cellprover, rapporterar SVT Västernorrland.

Händelserna inträffade mellan 2011 och 2016 och upptäcktes först 2018 respektive 2019. Enligt den utredning som regionen nu gjort går det inte att utesluta att det felaktiga provsvaren bidragit till att cellförändringarna hann utvecklas till cancer i alla tre fall. En av kvinnorna behövde som följd operera bort sin livmoder.

Händelserna anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Enligt enhetschefen för patologen på Sundsvalls sjukhus har regionen nu, efter den interna utredningen, gjort flertalet åtgärder och stärkt sina rutiner för att förhindra att samma sak ska ske igen.

– Vi har nu extra granskningstillfällen på alla prover. Olika prover från samma kvinna tittas inte längre på av en och samma diagnostiker, samt att vi övergått till vårdprogrammets rekommendationer på hur behandlingen skall se ut, säger Ingela Pirttilä, enhetschef på patologen, till SVT Västernorrland.

Enligt Region Västernorrland visade utredningen på störningsfaktorer i arbetsmiljön och byte till ny granskningsmetod som möjliga bidragande orsaker till händelserna. Bland de åtgärder som vidtagits finns bland annat förändrat arbetssätt för bättre arbetsmiljö, säkrare rutiner vid granskning och fortsatt arbete med patientsäkerhetskultur och kommunikation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!