Tidöpartierna vill ha tak på barngruppers storlek

Regeringen och SD vill ha strängare regler för hur stora barngrupper i förskolan får vara, liksom hur stor personaltätheten ska vara. Nu ska både det och en obligatorisk språkförskola utredas.
–Vi ser några saker som oroar oss lite, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Förskolan kan få tuffare regler för hur stora barngrupperna i förskolan får vara, och hur många barn varje anställd ska ansvara för. Arkivbild.

Förskolan kan få tuffare regler för hur stora barngrupperna i förskolan får vara, och hur många barn varje anställd ska ansvara för. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Utbildning2024-11-21 10:44

Att Tidöpartierna vill se en obligatorisk språkförskola för barn som behöver det har varit känt länge. Nu tillsätts utredningen, vilket statsminister Ulf Kristersson (M) och skolminister Lotta Edholm (L) presenterade på en pressträff.

– Vi ser några saker som oroar oss lite. Vi ser ganska stora skillnader mellan barn med svensk bakgrund och barn med utländsk bakgrund i deltagandet i förskolan, säger Ulf Kristersson.

– Det är här viktigt. Om man inte deltar i förskolan alls får man sämre förutsättningar att lyckas i skolan sedan.

Kan bli sanktioner

Tanken är att de berörda barnen tidigast ska börja i språkförskola höstterminen det år de fyller tre år. Hur mycket närvaro som krävs, och om föräldrar kan riskera sanktioner om ett barn uteblir, blir frågor för utredaren Eva Broström, som är förskolechef i Danderyds kommun.

Hon ska också lägga fram förslag på språkkrav på personalen.

– Om vi nu verkligen vill satsa på barnens språkutveckling funkar det ju inte att de kommer till en förskola där personalen inte pratar svenska, sade Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson Patrick Reslow före pressträffen.

Över riktmärket

Utredaren ska också lägga fram förslag för en skarpare reglering av barngruppernas storlek. Väldigt många förskolor överskrider det antal som Skolverkets riktmärken anger, och därför vill regeringen se tuffare krav – lag eller förordning.

– SL (fackförbundet Sveriges Lärare) gjorde en undersökning som visade att varannan barngrupp är för stor. Det är alldeles uppenbart att alla kommuner och fristående huvudmän inte tar sitt ansvar, säger Lotta Edholm.

Kopplat till barngruppernas storlek är personaltätheten, det vill säga hur många barn det ska gå på varje anställd. Även detta blir en uppgift för utredaren.

Förskolan brottas också generellt med brist på utbildade förskollärare och barnskötare. Lotta Edholm tror att strängare regler om barngruppers storlek kan förbättra situationen.

– Jag tror att ett sätt att höja dessa yrkens status är att se till att arbetsvillkoren i förskolan är tillräckligt bra. Därför lyfter många förskollärare och barnskötare detta med barngruppernas storlek, säger Lotta Edholm.

Hon påpekar också att barnkullarna är historiskt små.

– Det är ett gyllene tillfälle att göra något åt detta, då trycket inte är fullt lika stort som tidigare.

Fakta: Barngrupper och personaltäthet

Skolverkets riktmärke anger att småbarnsgrupper (1–3-åringar) ska bestå av sex till tolv barn, och storbarnsgrupperna (4–5-åringar) nio till femton.

Skolverkets statistik visar att snittet i småbarnsgrupperna var 12,6 barn förra året. Grupperna med de lite större barnen bestod i snitt av 16,1 barn.

Personaltätheten låg i fjol på 5,1 barn per heltidsanställd. Räknat per heltidsarbetande förskollärare gick det drygt 12 barn.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!