Sjungande syrsor kan lösa global nÀringsbrist

Redan utanför dörren till insektshotellet hörs syrsornas sÄng och inne i den 30-gradiga vÀrmen sprider sig en kÀnsla av sommarkvÀll. HÀr inne föder forskare upp smÄkryp, som kan vara en klimatsmart lösning pÄ de globala problemen med svÀlt.

Syrsor innehÄller höga nivÄer av protein och mineraler, och produktionen av insekter sÀtter ett mindre fotavtryck pÄ klimatet Àn köttproduktion.

Syrsor innehÄller höga nivÄer av protein och mineraler, och produktionen av insekter sÀtter ett mindre fotavtryck pÄ klimatet Àn köttproduktion.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Uppsala2020-11-23 10:05

– Jag tror inte insekter ska rĂ€dda vĂ€rlden, men kan vara ett viktigt komplement i dieten för fattiga mĂ€nniskor. Insekter har höga nivĂ„er av protein och mineraler och produktionen av insekter sĂ€tter ett mindre fotavtryck pĂ„ klimatet Ă€n köttproduktion, sĂ€ger Sofia Boqvist, docent i infektionsepidemiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.

Hon tar ner en av de mÄnga plastbackarna frÄn en hylla i insektshotellet. Under en ruska med klöver kryper fem centimeter stora syrsor runt bland pellets och sand.

– Det Ă€r verkligen en sommarkĂ€nsla hĂ€r inne, sĂ€ger Sofia Boqvist.

Traditionell mat

Hennes bild Àr att syrsorna, vars förfÀder Àr viltfÄngade i Sverige, trivs eftersom de spelar, Àter bra, vÀxer och förökar sig.

Sofia Boqvist har arbetat med livsmedelsförsörjning i lÄginkomstlÀnder, dÀr insekter Àr en viktig nÀringskÀlla. NÀr hon var i Zimbabwe för ett Är sedan blev hon bjuden pÄ nÄgot som kunde liknas vid ett smörgÄsbord med insektsrÀtter, bland annat pizza, potatiskaka och chokladkakor gjorda pÄ insekter malda till mjöl.

– Det var riktigt gott. Jag smakade friterade piroger med fingerstora larver som hade en gummiartad konsistens. Lite som halloumi, sĂ€ger Sofia Boqvist.

DÀr hade man tagit fram nya rÀtter och ett Sidafinansierat program stöder lokala forskare som ger ut kokböcker med insektsmat.

– Det Ă€r tradition att Ă€ta insekter dĂ€r, men det betraktas som fattigmanskost. Nu försöker man öka intresset hos medelklassen.

Nyligen har försÀljning av insekter blivit tillÄten Àven i Sverige, efter ett beslut i EU-domstolen. Tidigare har vissa insekter fÄtt sÀljas i Danmark, NederlÀnderna och Finland, eftersom de tolkade den tidigare EU-lagstiftningen om sÄ kallade nya livsmedel pÄ ett mer generöst sÀtt Àn Sverige och de flesta EU-lÀnder.

– Det Ă€r bra att det kommer hit ocksĂ„, eftersom man Ă€ter insekter i sĂ„ mĂ„nga delar av vĂ€rlden. Jag menar att det finns tillrĂ€ckliga belĂ€gg för att kunna sĂ€lja insekter, men vi behöver undersöka vissa saker lite mer.

Hög bakteriehalt

Sofia Boqvist har tillsammans med flera forskare pÄ SLU tagit fram en riskprofil för hussyrsan, som anses kunna passa som mat pÄ bordet och födas upp storskaligt i Sverige.

– Syrsor har en lite nötaktig, mild smak. Om man tillagar den pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt kan det bli klart gott. Men det sociokulturella arvet – att vi inte Ă€ter insekter – styr förstĂ„s ocksĂ„ om folk ska vĂ„ga börja Ă€ta insekter, sĂ€ger hon.

Forskarna har undersökt om syrsor, som föds upp i Sverige, bÀr vanliga sjukdomar, som salmonella och listeria, men hittade inget som sÀger att det finns nÄgon risk att man skulle infekteras av sjukdomsframkallande mikroorganismer om man Àter dem.

Insekter kan ocksÄ ackumulera olika tungmetaller, exempelvis kadmium och kvicksilver genom det foder de Àter. Men sÄdana ansamlingar kan undvikas om de fÄr foder av hög kvalitet.

Samtidigt anvÀnds syrsor ofta hela, vilket innebÀr att mag- och tarmkanalen inte tas bort. Det gör att den totala halten av bakterier hos insekter Àr hög.

– Om man ska sĂ€lja insekter som mat mĂ„ste man dĂ€rför hantera dem, exempelvis genom upphettning. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan lagringstiden och hĂ„llbarheten förlĂ€ngas och kvalitĂ©n förbĂ€ttras, sĂ€ger Sofia Boqvist.

Bra förhÄllanden

Över huvud taget anser hon att man ska göra samma övervĂ€ganden vid produktion av insekter som vid köttproduktion.

– Om produktionen ska vara hĂ„llbar mĂ„ste insekter ha bra förhĂ„llanden, smittskyddet mĂ„ste vara bra och de ska fĂ„ kontrollerat foder, sĂ€ger Sofia Boqvist.

Livsmedelsverket har pÄpekat att allergiker, speciellt skaldjursallergiker, ska vara försiktiga med insekter eftersom de kan framkalla korsallergier.

I sitt globala arbete har Sofia Boqvist dock aldrig mött nÄgra kolleger som pratat om insektsallergi som nÄgot stort problem. TvÀrtom ser de mÄnga andra lÀnder stora möjligheterna med att öka insektsproduktionen för anvÀndning som sÄvÀl djurfoder som mat till mÀnniskor.

Studier vid SLU visar att grisar som fötts upp pÄ bland annat mjöl frÄn syrsor vÀxte bra och smÀlte födan bÀttre Àn de som fick fiskmjöl.

– Det visar att det kan vara bĂ€ttre att föda upp syrsor istĂ€llet för att tömma haven pĂ„ fisk, sĂ€ger Sofia Boqvist.

Fakta: 1 av 5 kan tÀnka sig Àta insekter

Futuristisk och miljövĂ€nlig mat blir allt mer populĂ€rt med nya varumĂ€rken och restauranger som serverar allt frĂ„n grĂ€shoppor till alger. Nyligen stod det dessutom klart att vissa insekter nu fĂ„r sĂ€ljas som livsmedel i Sverige – men vad Ă€r egentligen svenskarnas instĂ€llning till att testa den nya trenden? Statistik frĂ„n magasinappen Readly visar att nĂ€stan 1 av 5 svenskar kan tĂ€nka sig att Ă€ta insekter.

Readly har sett ett ökat intresse för matlagning och matmagasin det senaste Äret och har dÀrför undersökt hur villiga svenskarna Àr att Àta allt frÄn insekter till 3D-printad mat. Listan toppas av alger, som en av tre svenskar kan tÀnka sig att testa, följt av labbodlat kött och fisk som en av fyra kan tÀnka sig, och insekter som nÀstan en av fem svenskar kan tÀnka sig att Àta.

Undersökningen visar Àven att det Àr viktigt för svenskarna att Àta miljövÀnligt och mer Àn hÀlften, 62 procent, tycker att det Àr viktigt att vara medvetna om vad de Àter.

Fokuset för mÄnga av de kreativa futuristiska matrÀtterna Àr just att minska klimatavtrycket, vilket kan tala för genrens popularitet.

KÀlla: YouGov pÄ uppdrag av Readly

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!