Rysk ilska över Stockholms Ukrainapark

Stockholms stads beslut att döpa om en del av parken intill ryska ambassaden till Fria Ukrainas plats har väckt irritation i Moskva. Helt väntat, enligt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Fria Ukrainas plats, alldeles intill ryska ambassaden i Stockholm. Bilden togs i mars, i samband med en manifestation mot Rysslands invasion av Ukraina.

Fria Ukrainas plats, alldeles intill ryska ambassaden i Stockholm. Bilden togs i mars, i samband med en manifestation mot Rysslands invasion av Ukraina.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Ukrainakriget2022-05-07 11:27

"Det demoniska modet som har gripit Europa för att visa solidaritet med Kievregimen blir mer och mer pretentiöst", säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova i ett uttalande riktat till Stockholms stadshus.

Reaktionen kommer en vecka efter det att Stockholms stadsbyggnadsnämnd beslutat att en del av Mariebergsparken intill ryska ambassaden döps om i solidaritet med det ukrainska folket.

Väntade reaktioner

– Jag tolkar uttalandet som att de (den ryska politiska ledningen) blir provocerade av Stockholms stöd till det ukrainska folkets frihetskamp och kritiken mot den ryska regimen. Det har nu uppenbart fått motreaktioner, vilket vi hade väntat oss. Vi vill ju att vår kritik ska nå fram, inte bara till den ryska regimen utan också till det ryska folket, säger Anna König Jerlmyr till TT.

Enligt henne kan inte något få Stockholms stad att dra tillbaka beslutet om namnbyte.

– Nej, tvärtom. Vi är mer än någonsin övertygade om att detta behövs. Det finns också ett brett stöd för namnändringen, säger hon.

Den ryska talespersonen Maria Zakharova säger i uttalandet att Moskva skulle kunna döpa om områden nära den svenska beskickningen, med koppling till exempelvis slaget i Poltava.

– Jag kan konstatera att hon fokuserar på händelser för 300 år sedan medan vi fokuserar på händelser för tre timmar sedan, säger Anna König Jerlmyr.

"Tveksam tävling"

Zakharova nämner också tänkbara namnbyten i syfte att uppmärksamma "den beryktade svenska 'neutraliteten' under andra världskriget, som tog sig uttryck i nära samarbete med Nazityskland, framför allt i tillhandahållandet av svenska järnvägar ". Men, fortsätter hon, "vi tänker inte delta i en så tveksam tävling".

– Det är väl en del i den ryska propagandan att utmåla Sverige och många kända svenskar som nazister, nu senast Astrid Lindgren, säger Anna König Jerlmyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!