Olyckstät resehelg – så undviker du det värsta

Intensiv trafik och större risk för olyckor. Påsken är en av årets stora resehelger och en av de värsta i olycksstatistiken. Alla uppmanas att ta det särskilt lugnt på vägarna, eller vänta lite med avfärd.

Trafiken under påsk brukar bli intensiv. Arkivbild.

Trafiken under påsk brukar bli intensiv. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Trafik2025-04-16 06:16

I samband med påsk ökar risken för dödsolyckor i trafiken med cirka 40 procent, enligt Riksförbundet M Sverige.

Det beror till stor del på en kombination av halka, hårt trafikerade vägar och fler långresor, enligt intresseorganisationens pressekreterare Jacob Sidenvall.

– Kring storhelgerna när folk ska till släkten, stugan eller fjällen blir det högre belastning på mindre vägar som inte är utbyggda på samma sätt som de större med mötesseparering till exempel, säger han.

Vägar som brukar ha mycket trafik till fjällen är till exempel riksväg 84 från Hudiksvall, E14 från Sundsvall mot Östersund och riksväg 70 genom Dalarna. Även E45:an norrut från Göteborg är vanligtvis vältrafikerad.

Inga omkörningar

Polisen varnar på sin hemsida för att det kommer att bli trångt på vägarna. Bilister uppmanas att hålla avstånd och anpassa hastigheten efter rådande väglag.

Likt tidigare år införs under påsk ett omkörningsförbud på E4:an mellan Gävle och Tönnebro – där det är omväxlande ett och två körfält – vid olika tidpunkter under veckan. Enligt SMHI ser det ut att bli plusgrader i stora delar av landet på skärtorsdagen.

För den som planerar en resa där det eventuellt fortfarande råder vinterväglag kan det ändå vara läge att se över däcken.

– Mitt absolut bästa tips då är att behålla vinterdäcken på eller byta tillbaka till vinterdäck om man redan har bytt, säger Stefan Brala, motorexpert på försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Skjut upp resan

En Novus-undersökning visar att fler än varannan svensk (55 procent) oroar sig över påsktrafiken. Den oron behöver tas på allvar, anser Stefan Brala.

– Det är en väldigt tät trafik under påsken så det gäller att planera resan i förväg. Kontrollera väderleksprognosen och trafikläget innan du ger dig av.

Han rekommenderar också alla som kan att undvika rusningstiderna – exempelvis skärtorsdagens eftermiddag och kväll då många ger sig ut på vägarna.

– Har man möjlighet kan det vara klokt att starta resan nästa dag, säger Brala.

Fakta: 10 tips för säker körning under påsken

Kontrollera däckens lufttryck innan du åker i väg.

Håll hastighetsgränserna och håll avståndet till andra fordon.

Anpassa hastigheten till väglaget. Undvik onödiga omkörningar.

Planera din resväg och välj om möjligt motorvägar och mittseparerade vägar.

Kontrollera alla lampor före avfärd. Kontrollera också att bakljusen verkligen tänds när du kör i dimma eller mörker.

Var utvilad. Pausa ofta om du åker långt och turas om att köra om ni är flera i bilen.

Ta med bogserlina och startkablar.

Se över torkarbladen. Fyll på och ta med extra spolarvätska.

Se till att mobiltelefonen är laddad men använd den aldrig när du kör.

Acceptera att resan kan ta tid. Ha inte en sluttid när ni ska vara framme.

Källa: Riksförbundet M Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!